• Načítám...
>

Praha zná podobu nové čtvrti v Holešovicích

  • 27. října 2020,
  • 13:12,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Hlavní město už ví, jakým směrem by se měla ubírat podoba holešovické čtvrti, která se bude rozprostírat i na území Bubny a Zátory. Vyrůst by zde měla bytová zástavba, ale i veřejná prostranství či park. Podle územní studie nabízí tato lokalita dostatečnou vybavenost. Celý projekt by měla odstartovat stavba Vltavské Filharmonie.

Reklama

Pražský Magistrát schválil potřebnou změnu územního plánu k výstavbě nové holešovické čtvrti, která by měla vzniknout v lokalitě Bubny – Zátory. Institut plánování a rozvoje hlavního města si nechal vypracovat studii, která představuje, jak by se měla tato lokalita v budoucnu rozvíjet.

"Ta čtvrť bude vznikat samozřejmě postupně, my máme k dispozici téměř hotovou studii, která respektuje tu okolní zástavbu. V rámci ní počítáme i s dopravou, vlakovou tratí a i s parkem. Ta studie byla projednaná napříč laickou i odbornou veřejností, takže to je něco, co je pro nás důležité. Tím se odlišuje od těch studií v minulosti," řekl Marek Vácha, tiskový mluvčí IPR hl. m. Prahy. 

V současné době se bude takzvaně zakreslovat návrh změny územního plánu. S tím, že bude na jaře příštího roku představen veřejnosti. 

"Veřejnost bude moci do toho procesu vstoupit na jaře. Předpokládáme, že v momentě, kdy bude hotový ten návrh té změny, jak by to mohlo v tom plánu vypadat, se k tomu lidé budou moci vyjadřovat," řekl Marek Vácha. 

Územní plán však nejprve počítá s výstavbou nové budovy Vltavské filharmonie a jejího okolí, které bude navazovat na novou čtvrť. Na základě výsledku architektonické soutěže, která bude vyhlášena v příštím roce, se určí, jak bude objekt vypadat a pro jaké účely bude využíván. Odborníci budou muset vyřešit například to, jak upravit okolní dopravu a komunikace. 

"Ta filharmonie by mohla to místo vhodně doplnit, to znamená, že třeba vestibul metra by mohl teoreticky být přízemí té budoucí budovy, tramvaje by mohly jezdit po povrchu a nezajíždět pod ten Hlávkův most, jako je tomu dnes," řekl Marek Vácha. 

 Víceúčelový komplex by měl disponovat vedlejšími sály, zkušebnami, kavárnami či galerií. Navíc se počítá se vznikem nového náměstí v sousedství. Parkovací místa by měla vzniknout v podzemí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu