• Načítám...
>

U Masarykovy školy v Újezdu nad Lesy je lípa republiky

  • 29. října 2020,
  • 20:15,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hned několika lípami republiky se může pochlubit Újezd nad Lesy. Jednou z těchto lip je více než padesát let stará lípa srdčitá u základní školy. Místní jí tu zasadili k padesátému výročí vzniku republiky.

Reklama

V Újezdu na Lesy se u místní Masarykovy školy nachází lípa srdčitá, která patří k významným pražským stromům. Její obvod je 200 centimetrů a stáří více než 50 let.

"K ní se váže historie taková, že byla zasazena v roce 68 na paměť založení Československé republiky před 50 lety. Tehdy se sázelo tisíce těchto podobných lip, kdy se připomínalo výročí republiky a konkrétně tuto lípu zasadili žáci přilehlé devítileté školy," řekl Aleš Rudl, dendrolog. 

Strom zasadili předseda místního národního výboru Ludvík Pravda, ředitel školy Václav Navrátil a učitelka Marie Podlipná. Podobné lípy republiky najdete po celé naší zemi.

"Ty lípy republiky se obecně vysazovaly od toho roku 1918, pak 1919 a pak 1928, vždy na ta kulatá výročí. Pak v roce 1968 se skoro v každé vsi nějaká taková vysadila. Ta tradice je živá, pokračuje i dnes," řekl Aleš Rudl.

Více informací o pražských památných a významných stromech se dozvíte na stránkách prazskestromy.cz a nově také v tištěných mapách, které jsou k dispozici ve vybraných informačních centrech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu