• Načítám...
>

Staroměstský jez čeká rozsáhlá oprava

  • 13. listopadu 2020,
  • 17:49,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Staroměstský jez projde náročnou opravou, která mu vrátí historický vzhled ze 13. století, kdy byl postaven. Vzhledem k omezenému přístupu využijí stavbaři celou flotilu stavebních strojů. V určitých fázích bude možné přejít jez i suchou nohou. Práce však budou probíhat jen od jara do podzimu kvůli objemu vody ve Vltavě.

Reklama

Na jaře příštího roku bude zahájena kompletní rekonstrukce Staroměstského jezu, který zde byl postaven už v roce 1241. A jako jediný v metropoli si zachoval svůj původní tvar. 

"Rekonstrukce celého jezu bude probíhat na šest úseků. Každý úsek bude mít zhruba 60 metrů. Jezové pole je rozdělené uprostřed vorovou propustí. My začneme na levé straně. Celková rekonstrukce bude probíhat vždy v suché jímce, takže ten šedesátimetrový úsek si zahradíme s nadjezí i podjezí a budeme víceméně na suchu," řekl Daniel Boďa, vedoucí projektu. 

Práce budou probíhat vždy od jara do podzimu. Stavbaři přitom na vodě využijí celou flotilu stavebních strojů, jako jsou plovoucí rypadla, jeřáby či tlačné čluny. 

"Jiný přístup než po vodě na stavbu nemáme, tudíž budeme mít plovoucí jeřáby, bagry a celé zařízení staveniště bude na nějakých plovoucích pontonech, které budou zakotveny pravděpodobně v nadjezí a budou se různě přesouvat, tak jak bude potřeba," řekl Daniel Boďa. 

Oprava má za úkol vrátit památkově chráněnému dílu jeho historický vzhled. Stavbaři proto budou v co největší míře využívat původní technologie. Během oprav se uskuteční i archeologický průzkum, který se zaměří na dubové piloty ze 13. století.

"Uděláme novou roštovou dřevěnou konstrukci, místo betonu se použijí kamenné desky, které odpovídají více té podobě z toho původního 13. století. Ty piloty se budou zachovávat v co největší možné míře," řekl Daniel Boďa. 

Rekonstrukce více jak 320 metrů dlouhého jezu by měla vyjít na 112 miliónů korun a práce by měly být dokončeny v roce 2024. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu