• Načítám...
>

Praha dala zelenou družstevnímu bydlení

  • 22. prosince 2020,
  • 14:02,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo projekt Dostupného družstevního bydlení. Díky tomu bude možné zahájit od roku 2021 přípravu pozemků pro výstavbu družstevních domů v jednotlivých městských částech.

Reklama

Hlavní město je v České republice na špici, pokud jde o ceny nemovitostí. Pro většinu Pražanů je tak vlastní bydlení v metropoli nedostupné. Pomoci by měl nově schválený projekt Dostupného družstevního bydlení.

"V Praze chybí veliké množství bytů a je třeba podporovat všechny formy výstavby nových bytů. Družstevní bydlení je jedna z forem, která může přispět k tomu, že v budoucnosti v Praze vznikne více nových bytů. Družstevní bydlení to nespasí, ten problém nevyřeší, ale kdyby díky družstevnímu bydlení vzniklo každý rok několik nových stovek bytů v Praze, byl by to určitě dobrý počin," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu. 

Díky tomuto projektu se také navýší počet městských bytů. Praha se totiž zároveň stane členem družstva a v každém z domu bude mít dispoziční právo k několika bytům.

"Po složení základního a dalšího členského vkladu budou platit nájem, nemusí si brát úvěr a úvěr si vezme družstvo. Zároveň by Praha byla členem družstva, to znamená, že by v těch projektech získala zhruba třetinu bytů, takže by získala i městské byty," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy. 

Cílem hlavního města je, aby tímto způsobem vznikly v metropoli stovky bytů ročně. V roce 2021 už začne samotná příprava pozemků, které budou vyhrazeny pro dostupné družstevní bydlení. 

"Ta cenová výhoda by měla spočívat v tom, že lidé družstva si nebudou muset na začátku kupovat pozemek, bude to pro ně levnější, pozemek si budou moci odkoupit až za velmi dlouhou dobu, až poté, co bude zaplacen úvěr za dům a ta reálná cenová výhoda by měla být mezi 20 - 30 %," řekla Hana Marvanová. 

V tuto chvíli projevily vážný zájem čtyři městské části - a to Praha 8, Praha 11, Praha 13 a Praha 14, které už mají pro družstevní výstavbu vytipované pozemky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu