• Načítám...
>

Dramaturg vytváří celkový směr divadla

  • 19. ledna 2021,
  • 15:07,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Divadelní soubor tvoří nejen herci, ale i klíčový členové. Jejich práce mnohdy začíná ještě dříve než je zahájena první čtená zkouška. Týká se to zejména dramaturga, který sbírá co největší množství informací a pracuje s textem.

Reklama

Práce divadelního dramaturga na nové hře začíná i několik měsíců před první čtenou zkouškou. Dramaturg je totiž zodpovědný za výběr textu, za textovou přípravu a zároveň je v úzké spolupráci s režisérem. Tato fáze je nejnáročnější, ale zároveň nejvíce vzrušující. 

"Určitě nejnáročnější je samotný začátek, nežli si vytvoříme cesty, kterými chceme jít. Zároveň je  začátek ale také nejinspirativnější. Během zkoušení se to pak zjednodušuje a dochází se už k nějakému konkrétnímu tvaru," popsala Dora Viceníková, dramaturgyně Divadla Na zábradlí.

Dobrý dramaturg se musí umět přizpůsobit režisérovi, a v pravý čas se rozhodnout. 

"Zvlášť když je třeba dramaturgem nějaké scény, když je tam zaměstnaný a působí tam kontinuálně. Vlastně tak utváří profil celého divadla. Musí se rozhodnout, kterou cestou divadlo půjde, aby neztratilo tvář nebo aby ji naopak získalo. Takže musí uvažovat v celku, ale i v konkrétnosti, což je ta inscenace," konstatovala Dora Viceníková, dramaturgyně Divadla Na zábradlí.

Občas se dramaturg setká s netypickým textem ke zpracování. Pro Doru Viceníkovou bylo největší výzvou připravit inscenaci s názvem Korespondence Voskovce a Wericha.   

"To byla asi pro mě klíčová inscenace v tom smyslu hledání divadelního tvaru pro nedivadelní texty. Takže ve chvíli, kdy máte na scéně dva herce, kteří ztvárňují Voskovce a Wericha a má každý jen monolog, nejsou to klasické dialogy, není to klasická situace s nějakou akcí, tak je to vlastně hledání toho tvaru," dodala  Dora Viceníková, dramaturgyně Divadla Na zábradlí.

V současné době připravuje Dora Viceníková představení s názvem Ztracené iluze, podle knižní předlohy, kterou napsal francouzský spisovatel Honoré de Balzac. V případě, že to vládní opatření dovolí, premiéru diváci uvidí 1. března. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu