• Načítám...
>

Divadlo Zvoneček vzniklo díky sbírce loutek

  • 27. ledna 2021,
  • 17:21,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Loutkové divadlo Zvoneček baví lidi zejména z Prahy už desítky let. V dnešní době působí i jako komunitní centrum a organizátor zajímavých akcí pro celou rodinu.

Reklama

Tradiční loutkové divadlo Zvoneček založil v roce 1969 ing. Jiří Vorel. Nejprve soubor vystupoval v branickém kulturním domě. V roce 1983 se však přestěhoval do Kulturního centra Novodvorská, kde působí dodnes. 

"Pan Vorel byl nadšeným sběratelem a jeho manželka má oblíbenou historku, jak hodně dlouho šetřili na auto a pak pan Vorel šel a místo auta pořídil 20 loutek, což je i základ našeho divadla," řekla Denisa Kábrtová, ředitelka Tradičního loutkového divadla Zvoneček. 

Spolu s manželkou Alenou se mu podařilo za půl století vytvořit rozsáhlou sbírku loutek, která čítá přes 2000 kusů. Podstatnou část můžete vidět na zámku Dobříš, tu menší v divadle Zvoneček. 

"Celkem máme v repertoáru 25 pohádek a tady u nás, kde se teď nacházíme, je 120 loutek," řekl Patrik Koler, loutkoherec.

Soubor složený nejen z profesionálů, ale i z amatérských loutkoherců a nadšenců, si získal srdce mnoha dětí i dospělých. Zlom nastal v roce 2005, kdy zemřel zakladatel divadla. Pomyslnou štafetu po něm převzala jeho manželka Alena. I přes to, že letos slaví 92 let, stále podporuje a sleduje činnost divadla. 

"Tehdy se vytvořilo občanské sdružení, které navázalo na tu tradici toho Zvonečku, jak byl za pana Vorla. Paní Vorlová nám umožnila navázat na tu tradici," řekla Denisa Kábrtová. 

Činnost loutkového divadla dlouhodobě podporuje i radnice Prahy 4 prostřednictvím kulturních grantů. Díky úzké spolupráci s městkou částí úspěšně překonává i pandemickou situaci. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu