• Načítám...
>

Kostel sv. Michala zakryje ochranná konstrukce

  • 29. ledna 2021,
  • 13:07,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Oprava legendárního dřevěného kostela sv. Michala na Petříně začala. Okolo torza budovy kostela, který vyhořel 28. října loňského roku, vzniká nová konstrukce. Jejím úkolem je chránit poškozenou stavbu do té doby, než bude zrekonstruována.

Reklama

Okolo kostela sv. Michala v zahradě Kinských, který vyhořel 28. října loňského roku, vzniká nová konstrukce. Jejím úkolem je chránit poškozenou stavbu do té doby, než bude zrekonstruována. 

"Domluvili jsme se, že zastřešení nebude pouze plachta, ale je to vlastně lešení, po kterém se dá chodit. Díky němu můžeme získávat další informace. Odborníci tak třeba mohou vyjít až k věžičce a zjišťovat, z jakého dřeva je zhotovena. Takže to přineslo zase nějaká pozitiva," popsala Hana Třeštíková, radní hl. města Praha.

Ohnisko požáru bylo na severní straně budovy, odkud se plameny šířily a zachvátily krytinu kostela a roubení. Nejhůře byla zasažena trojice věží, kde měl oheň největší tah. Průzkum ukázal, že značnou část kostela je možné zachránit. Shořelé dřevěné prvky by pak měly být nahrazeny věrnými kopiemi.

"K našemu úžasu a překvapení musíme říci, že kostel neshořel, ale vyhořel. Troufám si tvrdit, že padesát procent té materie, která je datována třeba dendrochronologicky do 18 století, protože se bavíme o dřevěné konstrukci, bude moci být obnovena," konstatoval Jaroslav Podliska, ředitel NPÚ.

Kostel byl postaven v takzvaném bojkovském stavebním slohu s prvky lidového baroka. Roubené části kostela pokrývala šindelová střecha. Vzhledem k historickému významu stavby, bude výměna dílů prováděna původními technologiemi. 

"To znamená, že by tady neměla být taková ta průmyslová obnova, ale rukodělná práce spojená s pečlivým výběrem dřeva, které bude autenticky odpovídat tomu, z čeho byl kostel postaven v minulosti," dodal Jaroslav Podliska, ředitel NPÚ.

V tuto chvíli hlavní město Praha připravuje zakázku na zhotovení projektové dokumentace, tedy přesný plán, jak budou které části kostela obnoveny. Předpokládá se, že samotná oprava by mohla začít už v příštím roce. Pokud půjde vše podle plánu měla by být dokončena nejpozději do tří let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu