• Načítám...
>

Praha zahajuje projekt na podporu nadaných dětí

  • 12. února 2021,
  • 8:41,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Hlavní město ve spolupráci s Pražským inovačním institutem spouští nový projekt na podporu nadaných dětí. Nejprve však bude sbírat data z jednotlivých škol a následně pak bude vytvořena komunita učitelů, kteří se budou talentovaným žákům věnovat.

Reklama

Hlavní město ve spolupráci s Pražským inovačním institutem spouští nový projekt na podporu nadaných dětí. V současné době byl zahájen sběr informací na základních a středních školách, které budou sloužit k zavedení nových přístupů rozvoje talentovaných žáků a studentů. 

"Sbíráme data o tom, jaké nástroje, metody vzdělávání a rozvoje talentů používají pražské školy, a to jak základní tak střední. Následně bychom chtěli vytvořit komunitu učitelů, kteří se budou těmto talentům specificky věnovat. Na základě sebraných dat, pak z rozpočtu města a za pomoci evropských fondů, zafinancujeme další rozvoj této komunity a práci s těmito dětmi," uvedl Vít Šimral, radní hl. města Prahy.

Odborníci, kteří budou sbírat a vyhodnocovat data se zaměří na široké spektrum dovedností. Tedy nejen na akademické, ale i na kreativní a umělecké. 

"Potřebujeme vytipovat to, jak se v současné době s těmito různými druhy nadání ve škole pracuje a dále to rozvíjet. Můžeme sem přenést příklady dobré praxe například z Estonska, Finska, nebo dalších evropských zemí. Poté na školách vzniknou malé pracovní skupiny, které budou úzce spolupracovat s pedagogicko-psychologickými poradnami a školními psychology, tedy s odborníky na práci s mimořádným nadáním v akademické nebo i neziskové sféře," popsal Vít Šimral, radní hl. města Prahy.

V následujících letech bude hlavním cílem projektu zcela přejít z klasického karierního poradenství na takzvaný coaching. 

"Každé dítě na pražské škole by ideálně mělo mít svoji vlastní složku a svého vlastního tutora, který se mu bude věnovat. Věnovat se rozvoji jeho dovedností tak, jak budou postupně zachyceny učiteli v jednotlivých předmětech. Dítě i rodiče by tak od první až do poslední třídy střední školy měli sledovat vývoj různých dovedností, svého nadání a podle toho potom cílit svoji kariéru," dodal Vít Šimral, radní hl. města Prahy.

Předběžný plán počítá s dokončením sběru dat do tří měsíců. Od září se začnou sestavovat učitelské týmy, které se zaměří na rozvoj talentovaných žáků a studentů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu