• Načítám...
>

Praha se připravuje na rozvoj elektromobility

  • 8. března 2021,
  • 14:25,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V roce 2030 by podle odhadů mohlo po Praze jezdit až 200 tisíc elektromobilů. Hlavní město tak musí připravit infrastrukturu pro tuto velkou změnu. Radní teď schválili Generel rozvoje dobíjecí infrastruktury. Ten počítá s tím, že do konce desetiletí by mělo být v hlavním městě minimálně 4 500 dobíjecích stanic.

Reklama

Generel rozvoje dobíjecí infrastruktury, to je strategický dokument, který schválila rada hlavního města. Ten má zajistit dostatek dobíjecích stanic pro elektromobily v Praze.

"Podle některých odhadů by mohlo na konci této dekády jezdit po Praze až 200 tisíc elektromobilů, na to se musíme velice odpovědně připravit," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Dokument třeba popisuje, jaké množství dobíjecích stanic by mělo vzniknout, aby po nich byla uspokojena velká poptávka, která Prahu v příštích letech čeká.

"První byla pověřena společnost Operátor ICT, aby rozpracovala dvě varianty možné podpory rozvoje té dobíjecí infrastruktury," řekl Zdeněk Hřib.

"Jeden možný vývoj je ten, že to Praha bude realizovat na základě koncesního řízení ve spolupráci s jedním nebo více koncesionáři a druhý možný vývoj je ten, že to Praha bude řešit prostřednictvím společného podniku s některým z aktuálně existujících subjektů na trhu," řekl Matej Šandor, místopředseda představenstva Operátor ICT. 

Jednu z těchto dvou možností by pak během září měli vybrat pražští radní a pak by se dobíjecí stanice pro elektromobily mohly začít budovat ve velkém.

"První stanice, na základě Generelu rozvoje dobíjecí infrastruktury, by měly vzniknout od roku 2022. Do roku 2025 by jich mělo vzniknout alespoň 750 a do roku 2030 čtyři a půl tisíce," řekl Matej Šandor. 

Nabíjecí stanice by podle dokumentu měly být rozmístěny rovnoměrně na území celého města. Kromě takzvaného pomalého nabíjení počítá i s rychlonabíjecími huby.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu