• Načítám...
>

Mladý jestřáb se vrátil zpátky do přírody

  • 11. března 2021,
  • 11:56,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Do volné přírody se po čtrnáctidenním zotavování vrátil mladý samec jestřába. Ten byl ošetřován v záchranné stanici pro volně žijící živočichy poté, co narazil do skla a způsobil si několik zranění včetně ulomeného zobáku.

Reklama

Zástupci záchranné stanice pro volně žijící živočichy a náměstek Petr Hlubuček společně vypustili v Kunratickém lese mladého samce jestřába lesního. 

"Ten samec, kterého jsme dnes vypouštěli, přibližně před dvěma týdny při pronásledování kořisti narazil do skleněné tabule, našli ho dělníci a tak se dostal do naší záchranné stanice, kde díky péči ošetřovatelů a skvělé péči celé záchranné stanice se dostal do takové kondice, abychom ho po ošetření zobáku a když zesílil byli schopni dnes vrátit do přírody a mám z toho samozřejmě velikou radost," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. Ten má za sebou nelehké období.

Právě část zobáku měl zhruba rok starý jestřáb zlomenou.

"Ten zobák není takovým problémem. On časem dorůstá a je schopen se s tím najíst. Hlavně je důležité, aby měl v pohodě ty spáry, aby mohl lovit a jinak by neměl mít žádné problémy," řekl Jaroslav Kubíček, ošetřovatel Záchranné stanice Lesů hl. m. Prahy.

V Praze se s jestřáby můžeme setkat hlavně v lesích na okraji města. Zajímavostí také je, že jestřábí samci jsou zhruba o třetinu menší než samice.

"Na území hlavního města Prahy se v posledních desetiletích stavy jestřábů zvedají a je to způsobené tím, že do Prahy proniká stále více druhů ptáků, některé hodně masivně, jako například straky a v posledních dvou letech i holubi a to je vše jeho potenciální kořist," řekl Jaroslav Kubíček. 

Tento jestřáb patří k dalším stovkám a tisícům zraněných zvířat, které se po zotavení vrací ze záchranné stanice zpátky do přírody. Pravidelně to bývají třeba i ježci, netopýři, labutě nebo mufloni.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu