• Načítám...
>

První pražská trolejbusová trať má stavební povolení

  • 16. března 2021,
  • 20:13,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Stavební povolení získala trolejbusová linka, která propojí Palmovku a Miškovice. Na lince bude 15 nových kloubových trolejbusů. Přípravné práce by měl Dopravní podnik zahájit letos a přípravná infrastruktura se začne budovat na začátku příštího roku.

Reklama

Pražský Dopravní podnik může začít s první etapou stavebních prací na elektrifikaci autobusové linky číslo 140 Palmovka - Prosek - Letňany - Čakovice - Miškovice. Moderní parciálně - trolejbusová trať teď získala pravomocné stavební povolení.

"My využíváme moderní technologie v tom, že nemusíme zadrátovat úplně celou cestu. Odhadem zadrátujeme tak polovinu těch úseků a hlavně v těch náročných úsecích do kopce jede ten trolejbus pod trolejí a dobíjí se a v těch nenáročných místech jede z baterie," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Dopravní podnik teď vypíše během příštích dní dvě veřejné zakázky. První na nákup 15 kloubových bateriových trolejbusů a tu druhou na zhotovitele infrastruktury. S přípravnými pracemi by se mělo začít už letos.

"Bude to v koordinaci s pracemi TSK, která chystá kompletní rekonstrukci Prosecké ulice. Položíme kabelovod, připravíme základy pro nové stožáry," řekl Daniel Šabík, vedoucí odboru komunikace DP hl. m. Prahy. 

Samotné trolejové vedení by se mělo začít budovat na začátku příštího roku.

"Předpokládáme, že celý projekt bude dokončen ke konci příštího roku, abychom mohli začít na této lince na konci prosince příštího roku jezdit s novými bateriovými kloubovými trolejbusy," řekl Daniel Šabík. 

Na nové trolejbusy půjde přes 300 milionů korun z evropských fondů. Už teď je také jasné, že linka bude mít nové číslo 58.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu