• Načítám...
>

Sloní mláďata zvládají veterinární trénink

  • 24. března 2021,
  • 16:08,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Sloní mláďata, která se loni narodila v pražské Zoo, už zvládají veterinární trénink. Pozitivní metodou se učí správnému chování např. při pedikúře sloních kopyt, odběrech krve, ale i dalších nezbytně nutných činnostech.

Reklama

I přesto, že je v současné době areál Zoo Praha uzavřen, každodenní práce se zvířaty se nezastavila. Chovatelé slonů indických se například intenzivně věnují veterinárnímu tréninku slůňat Lakuny a Amalee. 

"Je potřeba hlavně říci, že slon je velmi inteligentní zvíře a zároveň zvíře velmi dlouhověké, takže za svůj život zažije spoustu veterinárních vyšetření, ale i větších zákroků. Tam už to inteligence trochu komplikuje. Každý zákrok vnímají zároveň i negativně. Sice se vám to jednou povede, ale podruhé už nechtějí, takže potom přichází na řadu veterinární trénink," řekl Martin Kristen, vrchní chovatel slonů. 

Většina situací se ale podle chovatelů dá předem nacvičit.

"Je potřeba z toho udělat takovou činnost, která je pro toho slona pozitivní. Oni z toho mají odměnu a tím tréninkem budujete i tu důvěru a veškeré zákroky jsou pak snadné a pro to zvíře pozitivní," řekl Martin Kristen. 

Nacvičit se dá např. pedikúra sloních kopyt, mytí celého těla nebo odběry krve a další.

"U březích samic jsou to ultrazvuky, abychom viděli, jak to slůně v matce roste nebo výplachy chobotu v případě transportu zvířete, protože sloni často trpí na tuberkulózu," řekl Martin Kristen. 

Práce s oběma slůňaty je velmi odlišná. Tréninkový plán je každému slonovi takzvaně ušitý na míru.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu