• Načítám...
>

V pondělí se vrátí část dětí do škol

  • 8. dubna 2021,
  • 16:13,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Už v pondělí se vrátí část dětí do škol. Povinně se ale budou dvakrát týdně testovat a to antigenními testy, které zakoupil stát. Například Praha 9 se ale chystá testovat PCR metodou ze slin. Toto testování by se v budoucnu mohlo rozšířit na celé území hlavního města.

Reklama

Dvanáctého dubna začne návrat dětí do škol. Ten se zprvu bude týkat předškoláků z mateřských škol, dětí ze speciálních škol, rotačním způsobem zahájí výuky žáci prvního stupně základních škol a v rámci výuky jeden na jednoho i žáci základních uměleckých škol. Povinně ale všechny děti budou muset být testovány a to dvakrát týdně. Testy si budou děti provádět samy a to výtěrem z nosu.

"Alternativou je dodání certifikovaného negativního testu od nějakého zdravotnického zařízení, případně potvrzení, že dítě v uplynulých 90 dnech covid prodělalo. Pokud s tím rodič souhlasit nebude, tak jej ředitel musí poslat domů s tím, že se budeme snažit zajistit napojení dítěte na výuku, ale není to povinnost školy," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy. 

V pondělí se tak budou antigenně testovat děti po celé Praze, ale už ve čtvrtek by například Praha 9 ráda zavedla PCR testování ze slin.

"My se od čtvrtka připravujeme na jinou formu testování a pokud to bude průšvih, tak přecházíme na PCR. Je to dražší metoda. Doufáme, že nám to stát uhradí v rámci příspěvku zdravotní pojišťovny 350 korun, zbytek si doplatí Praha 9 sama," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9. 

I radní hlavního města Vít Šimral připouští, že by se PCR metodou mohlo v budoucnu testovat po celé metropoli.

"V současné době je největším problémem nedostatečná plošná kapacita pro aplikaci PCR testu ve školách a ta kapacita postupně narůstá, takže budeme sledovat, kdy se ta čísla dostanou na nějakou míru, kdy by bylo možné PCR testy plošně aplikovat. Zároveň budeme jednat na úrovni Asociace krajů i Sdružení měst a obcí tak, abychom zatlačili na vládu, aby PCR testy obcím a krajům proplácela," řekl Vít Šimral. 

Děti, které se v pondělí vrátí do škol, budou mít také povinnost nosit roušku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu