• Načítám...
>

Nadační fond IT People pomáhá dětem

  • 12. dubna 2021,
  • 8:41,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Projekt Počítače dětem Nadačního fondu IT People založil užitečnou tradici. Vyřazené počítače a další IT technika už nekončí ve sběrných dvorech, ale pomáhají při vzdělání našich dětí. Projekt byl spuštěn kvůli distanční výuce v počátcích pandemie, ale určitě s ní neskončí.

Reklama

Dodnes se Gabriel mohl připojovat k výuce ve své škole jen z mámina mobilního telefonu.

"Za pět osm začínají, takže začne hrát telefon a paní učitelka je na Teamsech, takže to zapneme a učí se přes to. Je to náročné, protože je to malinké a on to těžko vidí a někdy i špatně slyší," řekla Lenka Urajová, matka Gabriela.

Od této chvíle bude všechno jinak. A to díky projektu Počítače dětem Nadačního fondu IT People.

"Pro nás je důležité, že se dostáváme do těch rodin a dokážeme okamžitě pomoci. V té rodině se hned něco změní, to dítě začne pracovat, začíná fungovat s tím počítačem, sžije se s tím. To je veliká radost," řekl Robert Novotný, autor projektu. 

"Hlavně se z toho budu učit, psát písmenka a nějaké věty, uslyším lépe paní učitelku i pana učitele," řekl Gabriel Uraj, žák 1. ročníku ZŠ. 

Pro řadu dnešních dětí je život bez počítače nepředstavitelný. Přesto existuje mnoho rodin, pro které je to nedostižný luxus. A jejich děti se tak v době distanční výuky nedokáží udržet krok se svými spolužáky. Takový hendikep může ovlivnit i jejich budoucnost. Proto se Nadační fond IT People už od počátku pandemie snaží takovým rodinám pomáhat. Princip je prostý. Každý, kdo si kupuje nový počítač, ten starý daruje a dobrovolníci z nadačního fondu ho tzv. repasují. Pak putuje k potřebným.

"Když přijde počítač od dárců, tak jej vybalím, prohlédnu a zkontroluji, že funguje. Pokud funguje, tak se může později nainstalovat. Samotná instalace trvá okolo hodiny a půl až dvou, děláme několik počítačů najednou, zpravidla je nás tady i více dobrovolníků," řekl Tomáš Reichl, dobrovolník, student ČVUT. 

"S projektem jsme začali v březnu minulého roku a věnovali jsme z vlastních zásob tisíc počítačů a chtěli jsme ten projekt odstartovat právě touto akcí," řekl Robert Novotný, autor projektu. 

Projekt se rozjel velmi úspěšně a podle všeho se darování vyřazené IT techniky stává standardní záležitostí.

"Firmy, které oslovíme, nás už někdy znají a někdy se o nás teprve dozvídají. Nicméně jsou velice rádi, že se mohou zapojit a zároveň zvýšit možnost recyklace starších počítačů i notebooků a tento proces nastavit dlouhodobě tak, že jakmile vyřazují nějakou techniku, tak nás kontaktují a my jsme plně připraveni," řekla Nikol Nevoránková, manažerka projektu. 

Ale nemusí jít jen o firmu, takovým dárcem se může stát každý a pomoci tak dětem, aby své schopnosti a talent mohly rozvíjet bez ohledu na stav účtu svých rodičů. Protože vzdělání je nejen základní lidské právo, ale i podmínka budoucího rozvoje společnosti. To si Nadační fond IT People plně uvědomuje a rozhodně se svou činností neomezuje pouze na jeden projekt.

"Vedle projektu Počítače dětem má Nadační fond IT People druhý projekt a ten se jmenuje Moderní škola. Ten směřuje k tomu, aby děti, až se vrátí do škol, pokračovaly v moderní výuce na počítačích," řekl Robert Novotný. 

Taková pomoc se školám určitě hodí. Musí totiž držet krok s nejmodernějšími technologiemi, aby dokázaly plnit své poslání. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu