• Načítám...
>

PPD mění plynovod mezi Vršovicemi a Bohdalcem

  • 20. dubna 2021,
  • 17:52,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pražská plynárenská distribuce začala s výměnou plynovodu mezi Vršovicemi a Bohdalcem. Práce budou trvat do půli června. Skoro padesát let staré potrubí nahradí nové z polyethylenu.

Reklama

Mezi Vršovicemi a Bohdalcem právě probíhá rekonstrukce plynovodu. Pražská plynárenská distribuce tady obnovuje staré plynové vedení.

"Potřebujeme vyměnit veliké potrubí o průměru 500 milimetrů, které je v té zemi už od roku 1974, čili po 47 letech potřebujeme celý ten úsek vyměnit," řekl Martin Slabý, předseda představenstva společnosti PPD. 

Dopravní omezení tady budou trvat do 11. června, kdy by mělo být kompletně hotovo včetně povrchů.

"To znamená až dva měsíce dopravních omezení, za která se rozhodně Pražanům omlouváme, ale nedá se nic dělat. Položíme do země polyethylenovou trubku, která pak vydrží určitě dalších 50 let bez oprav," řekl Martin Slabý.  

Nové polyethylenové potrubí jsou mnohem spolehlivější, než bylo to staré vyrobené z oceli.

"Četnost poruch je mnohonásobně menší než na potrubí ocelovém. To vysvětlení je prosté, protože polyethylen nekoroduje na rozdíl od oceli. Ta poruchovost skutečně klesá mnohonásobně," řekl Martin Slabý. 

Investice Pražské plynárenské distribuce na obnovu plynového vedení se pohybují mezi sedmi až osmi sty miliony ročně.

"K tomu ještě nějakých 400 milionů dáváme do prostých oprav. V rámci těch investic dochází prakticky k úplné obnově té sítě a za ty peníze ročně vyměníme a obnovíme od 50 do 70 kilometrů potrubí. Dá se říci, že v té kategorii místních sítí, to je vedení nízkotlaké a středotlaké, už máme dvě třetiny starých ocelových potrubí vyměněných za nová polyethylenová potrubí s podstatně delší životností a s naprosto zásadně menším počtem poruch na běžný metr," řekl Martin Slabý. 

Co se týče dodávky plynu během oprav, uživatelé se nemusí obávat žádných výpadků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu