• Načítám...
>

Pražská Zoo láká návštěvníky na hnízdící volavky

  • 28. dubna 2021,
  • 17:05,
  • PRAHA,
  • Johanka Hubičková

V jednom z nejkrásnějších období v roce - na jaře, mají návštěvníci trojské Zoo možnost vidět hnízdění volavek popelavých. Stezka Zakázanka je pro pozorování mláďat naprosto ideální.

Reklama

Přesně před 10 lety, tedy v roce 2011, přiletěl do pražské Zoologické zahrady nikým nepozván první pár volavek popelavých. Tady zahnízdil a vyvedl svá první mláďata. 

"Byla to souhra příznivých okolností a ten základní fakt je, že dole na Vltavě je veliké zimoviště vodních ptáků, kde se volavky odjakživa zdržovaly. V roce 2011 zahnízdil první pár a pak to šlo exponenciálně. Za 4 roky tady bylo přes 30 párů volavek," řekl bývalý kurátor ptáků, Karel Pithart.

Kolonie volavek je nejlépe pozorovatelná ze Zakázanky a návštěvníci možná ani netuší, jak výjimečné místo to je. 

"Unikátní je, že my tu kolonii můžeme pozorovat svrchu bez jakékoli bariéry. Takovou příležitost nenajdete nikde v České republice a pravděpodobně ani v Evropě," řekl Karel Pithart. 

Nadšení neskrývali ani návštěvníci zoo, kteří už k volavkám dorazili.

anketa

V této kolonii se povedlo označit více než 500 mláďat odečítacími kroužky, které v dospělosti pomáhají zjistit zásadní informace z jejich života.

"Jak se chovají, kdy přilétají, jaká hnízda preferují, jakou mají úspěšnost, jaká je volba při výběru stanoviště a hlavně kde je možnost to pozorovat svrchu a dobře to vidět. To nikde nenajdete," řekl Karel Pithart. 

Při naší návštěvě bylo v hnízdech krom vajec i spousta mláďat, která se o přízeň hlásila ze svých hnízd.

"V ČR je přibližně 2,2 mláďata na jedno úspěšné hnízdění. Ze začátku byl ten poměr o jedno mládě vyšší, takže ta kolonie narůstala z vlastních zdrojů a velmi rychle," řekl Karel Pithart.  

K dnešnímu dni čítá kolonie volavek popelavých v pražské Zoo cca 300 jedinců. Podívat se na jejich hnízdění tady na Zakázance je nejlepší v květnu a červnu. To je totiž nejkrásnější. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu