• Načítám...
>

Botanická zahrada uvádí jedovatou sezónu

  • 14. května 2021,
  • 0:53,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Trojská botanická zahrada zve návštěvníky do expozice s jedovatými rostlinami. V letošním roce se totiž botanická zahrada mimo jiné věnuje takzvaným hajničkám, mezi něž právě jedovaté rostliny patří.

Reklama

Toto je jarní kvetoucí háj v trojské botanické zahradě. Jeho součástí je třeba expozice, kde mohou návštěvníci aktuálně vidět například stínomilné trvalky v květu, nebo se tu mohou seznámit s jedovatými rostlinami. Mimo jiné především jim se v letošním roce botanická zahrada věnuje. Jsou součástí takzvaných hajniček. 

"Mnoho hajniček patří mezi jedovaté rostliny a můžeme zde vidět například čemeřice, orseje, konvalinky, sasanky, žluťuchy, dymnivky a plno jiných," řekla Iveta Bulánková, kurátorka hlíznatých a hajních rostlin.

Hajničky je možné vidět zpravidla od časného jara až do podzimu. V každé části sezóny jsou však atraktivní něčím jiným. Mohou to být květy, později listy nebo třeba i zajímavé plody.

"Naše sbírka hajních rostlin se nachází ve dvou plochách. Tato původní, ve které se nacházíme, ta vznikala už od druhé poloviny 80. let a na ní postupně navazuje nová expozice," řekla Iveta Bulánková, kurátorka hlíznatých a hajních rostlin.

Ta vznikala pět let a jedná se o pokračování a rozšíření sbírky hajních rostlin.

"Sbírka hajniček je opravdu veliká, neboť v expozici můžeme vidět více jak 2 000 druhů nebo kultivarů hajních rostlin. Najdeme zde rostliny například jedovaté, jak jsme zmiňovali, dále samozřejmě i léčivé a jinak užitkové," řekla Iveta Bulánková, kurátorka hlíznatých a hajních rostlin.

Chcete-li se tedy s hajničkami a podmínkami jejich pěstování seznámit blíže, nebo se dozvědět, kde se s nimi můžete setkat ve volné přírodě, přijďte do trojské botanické zahrady na jedinečnou výstavu, kterou pod názvem Jedovatá sezóna zahajují právě hajní rostliny. Neboli pojďte do háje, právě kvete!

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu