• Načítám...
>

Rekonstrukce Václavského náměstí se prodraží

  • 5. června 2021,
  • 22:41,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Rekonstrukce Václavského náměstí v Praze se prodraží o víc než 100 milionů. Většina z peněz navíc, konkrétně 85 milionů korun, má jít na stavu slepých tramvajových kolejí, které chce vedení magistrátu vybudovat k budoucímu použití. Zbylé peníze budou za práce, které souvisí se zachováním stromořadí.

Reklama

Již rok probíhá v dolní části Václavského náměstí rekonstrukce. Ta se prodraží o 23 milionů korun. Pražští radní totiž odsouhlasili několik změn, které značně ovlivní rozpočet stavebních prací.

"Jsou to zejména změny spojené s tím, že se tam nebude kácet, nebudou se tam kácet ta stromořadí, která tam dnes jsou. Z tohoto důvodu tak musely být upraveny podzemní sítě, které se toho dotýkají," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

"A bude připraven plán, jak ty stromy potom, co dožijí po 5 kusech, nahradit. Protože ta stavba je velmi náročná, dnes ty stromy nejsou jen v hlíně nebo v nějakém prostředí, jsou v poměrně složitém technickém zařízení z takových plastových boxů," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Zachováno tak zůstane asi 30 stromů a dalších 48 jich přibude. S tím souvisí také náklady na vybudování zavlažování stromů dešťovou vodou z retenční nádrže, které magistrát zvolil na základě zpracované studie. Největším plánovaným nákladem navíc má být stavba slepých tramvajových kolejí.

"Ty koleje budou prozatím slepé, zatím v rámci tohoto dodatku tak na ně práce nejsou zasmluvněny, předpokládáme na ně náklady až poté v rámci dodatku č. 2 nebo 3 - až proběhne povolovací řízení," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

To by mělo pražský Magistrát vyjít na dalších 85 milionů korun. Už teď je tak jasné, že původně plánovaných asi 330 milionů korun vyčleněných na opravu hlavnímu městu stačit nebude.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu