• Načítám...
>

Neviditelná výstava přibližuje život nevidomých

  • 3. června 2021,
  • 14:35,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Neviditelná výstava je ojedinělá interaktivní cesta životem nevidomých. Budete si moci vyzkoušet, jaký je život bez zraku nebo prohlédnout věci, které jsou nezbytnou každodenní součástí nevidomých.

Reklama

Výstava, kde nic neuvidíte. Tak by se dala s trochou nadsázky charakterizovat Neviditelná výstava. V prostorách Novoměstské radnice ji můžete navštěvovat již 10 let a samotná expozice je rozdělena do dvou částí.

"Jedna je viditelná, druhá je neviditelná v naprosté tmě. Ta trvá přibližně hodinu a návštěvník si může v té tmě projít různá prostředí, různé situace a v praxi na vlastní kůži si vyzkoušet, jaké je to být nevidomý. To je idea toho projektu. Nevidomý člověk nemá možnost si věci potom v klidu prohlédnout za světla, takže ani ten návštěvník nemá možnost tu neviditelnou část nikdy vidět a jediné, co mu zbývá, je používat ty ostatní smysly," řekl Ondřej Lusk, průvodce. 

Po celou dobu je přítomný nevidomý průvodce, který vám bude odpovídat na otázky a zároveň celou neviditelnou expozicí provázet. Ve druhé části výstavy si můžete sami ozkoušet nejrůznější předměty, které nevidomí ve svém životě používají.

"Máme tady kompletně popsané Braillovo písmo s ukázkami včetně psacího stroje, je tady zvětšovací kamerová lupa pro lidi, kteří mají ještě nějaké zbytky zraku, jsou zde počítače s hlasovým výstupem, různé hmatové společenské hry a stolní hry, dá se vysvětlit a ukázat i mnoho věcí o sportech pro zrakově postižené a samozřejmě i různé takové běžné potřeby nebo pomůcky pro ten každodenní život," řekl Ondřej Lusk. 

Prohlédnout si můžete např. hodinky pro nevidomé, zjistit, jakým způsobem v kuchyni váží potraviny a podobně. Ozkoušet můžete také neviditelnou ochutnávku vín či neviditelnou večeři. Návštěvu výstavy je dobré si předem zarezervovat, není to však podmínkou.

"Nicméně by se vám mohlo stát, že tady třeba zrovna bude plno. Ty prohlídky do té tmy chodí po čtvrt hodinách a mají omezený počet osob, maximum je 8 osob a museli byste třeba čekat. Vždy je lepší si udělat tu rezervaci a tím pádem víte, že máte opravdu to místo a ten čas zajištěný a že ten průvodce tady bude pro vás připravený," řekl Ondřej Lusk. 

Výstavu můžete na Novoměstské radnici navštívit každý všední den od 12 do 20 hodin. O víkendu pak mezi 10. a 12. hodinou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu