• Načítám...
>

Praha vyzývá stát, aby řešil sdílené bydlení

  • 3. června 2021,
  • 16:13,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha se s rozvolňováním opět začíná věnovat palčivým tématům jako je sdílené bydlení. To má na ekonomiku města významný vliv a podle vedení metropole je třeba ho regulovat. Praha se proto přidává k iniciativě ombudsmana Stanislava Křečka, který se svými dlouhodobými poznatky obrací na Ministerstvo pro místní rozvoj.

Reklama

S rozvolňováním opatření se na stůl vrací jedno ze zásadních témat, kterým se Praha zabývala před pandemií koronaviru. Jak regulovat sdílené bydlení, které má na chod města velký vliv. Podle vedení Prahy by se měly poměry narovnat a byty sloužící ke krátkodobým pronájmům rekolaudovat a sloužit jako běžná ubytovací zařízení.

"Stal se z toho úplně normální byznys, který bohužel má negativní dopady jak na rozpočet města, kterému přináší větší náklady, tak i do pohodlí starousedlíků a vlastně i díky tlaku na cenu i do zhoršené dostupnosti bydlení pro zejména mladší generaci," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Podle vedení Prahy ale nemá sdílené bydlení dopad pouze na ceny bytů v metropoli, problém je mnohem širší. Dokazují to data, která má k dispozici Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Masivní užívání sdíleného bydlení se v Praze negativně podepisuje hned v několika faktorech.

"Zaprvé vede k vylidňování centra, zadruhé s tím mizí příslušné služby, zatřetí dochází k velkému obtěžování obyvatel, zejména v centru, kteří nám zasílají stížnosti, že v takovýchto domech se nedá bydlet, pokud se dům mění de facto v hotel s anonymními turisty. Dochází k ohrožení třeba i bezpečnosti v těch domech," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy. 

Praha proto podporuje iniciativu ombudsmana Stanislava Křečka, který se problematikou dlouhodobě zabývá. Se svými poznatky se teď společně obrátí na Ministerstvo pro místní rozvoj.

"Budeme chtít zjistit, jak dalece zde dochází k porušování práva a ne stavebního, ale živnostenského. Pokud chce někdo provozovat bydlení jako svojí živnost, týká se to živnostenských úřadů a podobně, zda jsme se v té sdílené ekonomice nedostali úplně někam jinam," řekl Stanislav Křeček, ombudsman. 

Podle vedení Prahy je důležité, aby se trh narovnal. Provozovatelé penzionů a hotelů jsou značně znevýhodněni. Změna bytů na hotelové pokoje je podle vedení Prahy zásadním důvodem nedostupnosti bydlení v metropoli. Ministerstvo by proto mělo na tuto situaci reagovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu