• Načítám...
>

Muzeum ukazuje více než sto šlapacích autíček

  • 4. června 2021,
  • 14:48,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V areálu Hergetovy cihelny můžete nově navštívit otevřené muzeum. To ukazuje více než sto zajímavých exponátů šlapacích autíček. Uvidíte tu například více než sto let staré modely, ale i ta nejmodernější autíčka. Některé z exponátů mají dokonce funkční světla, klaksony nebo směrovky.

Reklama

Více než sto šlapacích autíček můžete vidět v nově otevřeném muzeu v areálu Hergetovy cihelny.

"Všechno to jsou originály, historické kousky, některé už mají pomalu 100 let," řekl Tomáš Novysedlák, manažer muzea. 

Hned u vchodu vás zaujme šlapací autíčko Praga baby. Tento osobní automobil se v Praze ve třicátých letech vyráběl. Šlapací autíčko si pak podle originálu zhotovil neznámý kutil. Muzeum je rozdělené do několika tematických místností.

"Máme tu celkem zajímavou sbírku historie Formule 1 od 50. do 70. let. Máme tu i speciální místnost věnovanou 30. letem, to znamená meziválečnému období a máme tu samozřejmě celé poschodí věnované poválečnému období, to znamená druhá polovina 20. století. Je tam sbírka skoro z celé Evropy," řekl Tomáš Novysedlák. 

Pokud jde o vzácné exponáty, je jich tu hned několik.

"Jeden z představitelů původních šlapadel, což je dřevěný koč z Belgie, který už má 100 let a nebo velmi jedinečný Auto Union, který byl vyráběný v limitované edici. Je úplně ve výborném zachovalém stavu, Audi ho vyrobila v roce 2007 jako poctu skutečnému Auto Unionu. Je tady motorka Indian Scout, což je jeden z prvních výrobců motocyklů v USA. Je to přímo z USA a je to jeden z našich nejvzdálenějších exponátů. Je velmi zajímavý takovým atypickým typem pohonu, kdy se pedál šlape takto. Motor je samozřejmě pouhá imitace, designově je velmi propracovaný, to znamená, že celkem odpovídá tomu skutečnému vzhledu," řekl Tomáš Novysedlák.

Kromě historických nebo závodních autíček tu najdete i řadu kuriozit. Třeba autíčka, která ve skutečnosti řídily hvězdy filmového plátna.

"Auto Flinstounů a nebo na poschodí máme i Citroën DS Fantomase a také oblíbené auto Funèse Mehari. Najde se tu také například Mini od Mr. Beana," řekl Tomáš Novysedlák. 

Ani já jsem neváhal a musel jsem si jedno z autíček vyzkoušet. I když nasoukat se do něj nebyla žádná legrace. Museum šlapacích autíček je otevřené od středy do pátku od 14 do 19 hodin a o víkendech od desáté dopolední do sedmé večerní.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu