• Načítám...
>

V Praze vznikají nové muraly

  • 10. června 2021,
  • 22:12,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Po celé Praze se v těchto dnech objevují nové, velkoplošné malby. Jedná se o takzvané muraly. K vidění jsou v Nových Butovicích, na Bořislavce, Vychovatelně, Spořilově a nově také v Seifertově ulici na Žižkově. Jedná se o projekt MuralArt UM, který vznikl v loňské roce jako podpora současného umění ve veřejném prostoru v době pandemie.

Reklama

Celkem osm velkoplošných maleb, takzvaných muralů, zdobí nově ulice hlavního města. K vidění jsou například v Nových Butovicích, na Bořislavce, Vychovatelně, Spořilově a nově také v Seifertově ulici na Žižkově. 

"My jsme zřídili program Umění pro město, který navazuje na původní program 2 % na umění ve veřejném prostoru a stále jsme přemýšleli, že tento program by měl přinášet umění do veřejného prostoru, ale ve všech jeho aspektech, které nabízí. To znamená nemluvíme jenom o sochách, ale můžeme mluvit právě třeba i o nějakém dočasném umění. A zrovna mural art, což je pod kapitolou street artu, je dočasné umění," vysvětlila Hana Třeštíková, radní hl. města Praha.

Námět nového muralu na Žižkově se skládá ze dvou částí, které korespondují se dvěma podobami zdi.

"Ta hlavní část je světlejší. Dá se na ni koukat z velké dálky. Díky čemuž my jsme vlastně použili jakoby 2D stylizaci. Je to mapa, což je věc, která 3D objekty zjednodušuje na 2D. Prostě nějaký zjednodušený plán. Tohle to my jsme rozfrekventovali. A vlastně z důležitých míst v okolí, je tady Škroupovo náměstí, Jiřího z Poděbrad, kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, a tak dále, jsme udělali kompozici, která jakoby trošku  popírá smysl té mapy. Smysl mapy je v něčem se vyznat. Tady to naopak se zjednodušuje jenom na ty abstraktní tvary a funguje to jako kompozice," uvedl Tomáš Staněk, spoluautor muralu.

"Tady ta část vlastně vyjadřuje, nebo má působit, napojovat se vlastně na Tomášovo první část. Tady lidi můžou jako vlézt do tunelu, vlakového, kde vlastně hned jakoby má evokovat chaos, různé zvuky, Proto jsou tady komiksové citoslovce. Je tady nějaký kouř, jsou tady jiskry. Vlastně využili jsme takhle ten spodek mezi tím zábradlím pro kabely. Na konci za mnou se dá vidět světlo na konci tunelu, kde jsou vlastně takové dvě žluté tečky jako světla vlakový," doplnil Josef Sedlák, spoluautor projektu.

Jednotlivé muraly budou vždy po roce obměněny. Vedení hlavního města chce navíc počet velkoplošných maleb i nadále rozšiřovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu