• Načítám...
>

Zastupitelé schválili zahájení stavby metra D

  • 17. června 2021,
  • 22:06,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo, na čtvrtečním zasedání, výstavbu metra D v úseku Pankrác – Nové Dvory. Zastupitelé rovněž schválili garanci financování stavby, která poslouží jako důležitý předpoklad pro získání financování z  evropských fondů, popřípadě i pro získání úvěru z Evropské investiční banky.

Reklama

Pražští zastupitelé schválili, na svém zasedání, výstavbu metra D v úseku Pankrác – Nové Dvory. Jedná se o nejmenší, samostatně provozovatelný úsek, který zahrnuje pět stanic a zároveň je nejsložitější na výstavbu.

"Zároveň je toto pro nás obrovsky důležité, jako podklad pro vyjednávání s finančními institucemi, s Evropskou investiční bankou, o úvěrovém financování, chtěli bychom získat úvěr. A zárveň je to i podklad pro vyjednávání se státem a jeho složkami,o spoluúčasti na této investici národního charakteru," zdůraznil Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. města Prahy.

Právě financování stavby čelilo vlně kritiky ze strany opozice. Té se nelíbí zejména výrazné navýšení ceny za výstavbu.

"Máme velké obavy o prodražení zakázky metra D, na tu první etapu. Nerozumíme tomu, proč tam došlo, ve své podstatě, o sto procentní zdražení během tří let. Protože v roce 2018 byla ta stavba připravena jako osm stanic, včetně depa, za 39 miliard. Dnes máme předloženo pět stanic, pouze pět stanic bez depa, za 52 miliard korun," vysvětlil Ondřej Prokop, zastupitel hl. města Praha.

"My chceme metro D, my ho podpoříme, ale budeme pečlivě sledovat nárůst té ceny, který je už dnes v odhadech 40 procent. Až 40 procent! A samozřejmě jasná cena bude, až se to vysoutěží, a to ještě nás čeká dlouhá cesta k tomu," zdůraznila Alexandra Udženija, zastupitelka hl. města Praha.

Podle náměstka pražského primátora, nepočítala cena v původním návrhu, který předkládalo předchozí vedení hlavního města, s inflací. Navýšení ceny navíc způsobilo zdražení stavebního materiálu i práce.

"Ta výstavba probíhá několik let. Musí tam být započítána inflace a byla to cena na úrovni stavebních prací roku 2011. Paní primátorka Krnáčová tu cenu neaktualizovala. Nebo za ní se to neaktualizovalo. Takže to bylo na staré cenové úrovni. Stavební práce od té doby enormně cenově narostly. Taktéž se promítla samozřejmě inflace a zároveň jsme do toho započítali ještě deset procent, jako rezervu na vedlejší náklady," připomněl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. města Prahy.

Předpokládané celkové náklady na výstavbu a zprovoznění úseku, tj. včetně napájení, trakce, nákupu a poměrné části dopravního systému automatického metra, bude podle rozpočtu odhadovaného na současnou cenovou úroveň a inflaci, činit 52 miliard korun. Výstavba celého úseku Pankrác – Nové Dvory by měla trvat zhruba 7,5 roku. Začít stavět by se mohlo na podzim.



Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu