• Načítám...
>

Registr dárců kostní dřeně se rozšířil o zaměstnance magistrátu

  • 23. června 2021,
  • 13:14,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Ve Škodově paláci proběhl nábor do registru dárců kostní dřeně. Koronavirus totiž zpomalil počet zapojených do tohoto registru, a tak je každý nováček vítán. Přihlásilo se tak hned několik desítek pracovníků magistrátu, včetně dvou radních.

Reklama

Hlavní město, společně se spolkem Alma mater, zorganizovalo ve Škodově paláci nábor do registru dárců kostní dřeně. Zapojit se mohli, při splnění několika podmínek, všichni zaměstnanci magistrátu od 18 do 35 let, ale i široká veřejnost.

"Samotný vstup do registru je úplně jednoduchý. Tam stačí, když vlastně dá člověk vzorek slin a vyplní krátký formulář. A pak se může stát, že bude člověk, který bude potřebovat zrovna jeho krvetvorné buňky. Takže mu takhle může zachránit život. Důležitá věc, ta nejpodstatnější: samotný odběr kostní dřeně je dnes už v podstatě bezbolestná záležitost, takže se vůbec není čeho bát a určitě pojďte do toho. Má to smysl," uvedl Petr Filipec, dobrovolník spolku Alma mater.

Koronavirus zpomalil nábor do registru dárců kostní dřeně, a proto je každý nováček vítán. Zapsat se přišli i radní hlavního města Adam Zábranský a Vít Šimral.

"Naše zdravotnictví teď prošlo velmi těžkou zkouškou a je potřeba mu pomoci, jak to jen jde. A tohleto je vlastně to minimum, co mohu udělat," konstatoval Vít Šimral, radní hl. města Prahy.

"Jednak chceme jít příkladem a nastartovat zase zájem o registraci právě do registru dárců kostní dřeně. A pro mě osobně ten pocit, že mohu zachránit lidský život, je velmi hodnotný," doplnil Adam Zábranský, radní hl.města Prahy.

Zapojily se i tři zaměstnankyně Odboru evropských fondů.

"Nám to připadá jako skvělá příležitost, když to máme tady v budově, v práci. A bereme to tak, že kdyby byla shoda, tak prostě stojí to za to, komukoli pomoci, zachránit ho. I kdyby to byl jeden život," uzavřela Gabriela Valová, zaměstnankyně Magistrátu hl. města Prahy.

Detailní informace o dárcovství pak získáte na stránkách registr.kostnidren.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu