• Načítám...
>

Praha se odvolá proti demolici vily Benešovka

  • 29. července 2021,
  • 8:02,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražští radní, na svém mimořádném jednání, podpořili záchranu vily Benešovka.  Hlavní město se odvolá proti rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 5, který demolici schválil. Hlavní město navíc, ve spolupráci s městskou částí, podá žádost o prohlášení budovy za kulturní památku. S demolicí nesouhlasí odborníci, památkáři ani místní obyvatelé, kteří na protest sepsali petici. 

Reklama

Pražští radní, na svém mimořádném jednání, podpořili záchranu vily Benešovka.  Hlavní město se odvolá proti rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 5, který demolici schválil. V roce 2019 přitom současní majitelé požádali o změnu územního plánu, aby mohli vilu zrekonstruovat za účelem bydlení.

"V podstatě se město odvolává z titulu toho, že je účastníkem toho řízení. Jedním z účastníků tedy, aby bylo přesněji řečeno. A prostě využijeme toho našeho práva z ohledu na to, že vlastně město tam vlastní pozemky v okolí," uvedl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Jsem hrozně rád, že se tady město odvolalo, protože mně to přijde nefér. Když někdo žádá, tak má říci ve změně územního plánu co s tím zamýšlí. Takže jsem hrozně rád, že se město odvolalo. Děkuji primátorovi, který se toho velice ujal. A my jsme potřebovali v této zkrácené době se k tomu vyjádřit. Zároveň to bylo jednomyslné rozhodnutí rady. To také velice vítám a jsme moc rád, že jsme i vlastně ve shodě s Prahou 5, která se tímto vlastně odvolala proti vlastnímu stavebnímu úřadu," konstatoval Petr Zeman, předseda výboru pro památkovou péči MHMP. 

Hlavní město navíc, ve spolupráci s městskou částí Praha 5, podá žádost o prohlášení budovy za kulturní památku. S demolicí nesouhlasí odborníci, památkáři ani místní obyvatelé, kteří na protest sepsali petici.

"Není to postup proti komukoli, kdo vlastní v Praze nemovitost, ale je nutné počítat s tím, že jsou tady nějaké hodnoty našich předků, které prostě je vhodné uchovávat. A zejména je tedy dobré dodržovat, pokud je něco slíbeno. Tak, aby to bylo potom následně dodrženo," dodal Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Vilu o rozloze 2 446 metrů čtverečních si Viktor A. Beneš nechal postavit v roce 1912 jako své rodinné sídlo. Dům byl mnoho let prázdný. Podle památkářů, ale jeho stav není tak špatný, aby bylo nutné ho zdemolovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu