• Načítám...
>

Národní divadlo si připomnělo 140 let od požáru

  • 12. srpna 2021,
  • 21:26,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Sto čtyřicet let uplynulo od devastujícího požáru, který zachvátil Národní divadlo. S moderní technikou si tento požár připomněli i pražští hasiči. Celá akce sloužila i jako vernisáž výstavy, která se požáru Národního divadla věnuje.

Reklama

Dvanáctý srpen 1881 se do naší historie zapsal neslavně. Tento den totiž požár zachvátil nedávno otevřené Národní divadlo a způsobil v něm velké škody.

"Ty historické prameny hovoří o tom, že tehdy došlo k řadě pochybení. Hasiči přijeli až půl hodiny po prvotním oznámení, protože došlo k chybám v ohlášení té události. Navíc v té době byla řada hasičů na pohřbu svého kolegy, a tak dále, a tak dále," upozornil Luděk Prudil - ředitel HZS hl. m. Prahy.

Požár se tak stal národní tragédií.

"Já myslím, že to bylo devastující hlavně pro českou společnost, která se poměrně dlouho těšila na to, že bude mít tuhle reprezentativní, kulturní budovu, která symbolizovala vyspělost české kultury. Ale také hospodářský, politický a společenský pokrok celé české společnosti v rámci Rakouska-Uherska. A vznikla okamžitě sponntání sbírka na obnovu Národního divadla, která dokazovala a prohlubovala ten vztah české společnosti k vlastní kultuře a vlastní kulturní identitě," zdůraznil Jan Burian - ředitel Národního divadla.

Požár Národního divadla a vše, co s ním souvisí, ukazuje a popisuje i výstava, která je v současnosti k vidění na piazzettě Národního divadla.

"Jsou tam jak technické plány, tak i dobové snímky, tak i dobový tisk. A ukazuje nejenom jak ten požár proběhl, co se o něm tehdy psalo, jakým způsobem se připravovala ta rekonstrukce, jak byly ty jednotlivé kroky, které vedly i k výměně architekta a ke změně těch plánů. Co se v tom novém, popožárovém divadle objevilo nového. Ale také ukazuje nové technické plány a zařízení, jak tehdy ten protipožární systém, v tehdejší době, fungoval," dodal Jan Burian - ředitel Národního divadla.

Výstavu můžete vidět na piazzettě Národního divadla až do půlky září. Pak se přesune do virtuálního prostoru.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu