• Načítám...
>

V Praze se konala debata k výročí srpnové okupace

  • 22. srpna 2021,
  • 15:47,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V rámci tematického odpoledne, k výročí srpnové okupace v roce 1968, byla také debata o úpravě důchodu prominentům minulého režimu. Cílem akce bylo seznámit veřejnost se zákonem na Slovensku, ale také toto téma otevřít v širším rozsahu. Právě nový, slovenský zákon, by podle radní Hany Marvanové, mohl být inspirací také pro Českou republiku.

Reklama

V rámci tematického odpoledne, k výročí srpnové okupace v roce 1968, se v Domě pážat uskutečnil program připomínající tuto událost. Součástí akce byla také debata o úpravě důchodu prominentům minulého režimu.

"Lidé, kteří byli součástí represivních složek, kteří vlastně realizovali persekuce vůči odpůrcům komunistického režimu, totalitnímu režimu, tak mají vysoké důchody. A naopak oběti, lidé, kteří byli zavíráni, persekuováni, tak protože buď nemohli sehnat práci, pracovali v podřadných zaměstnáních nebo byli ve vězení, tak mají naopak velmi nízké důchody. A Slovensko přistoupilo k tomu, a já to velmi oceňuji, že letos přijalo zákon, že se toto musí napravit," upozornila Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Cílem debaty bylo seznámit veřejnost se zákonem na Slovensku, ale také toto téma otevřít v širším rozsahu.

"Tak, aby třeba příští parlament, který vzejde z voleb, skutečně přijal podobnou úpravu, protože je tady nějaká křivda, nějaká nespravedlnost. A i když je to pozdě, tak nikdy není pozdě napravit takovou nespravedlnost, která má konkrétní důsledky do života lidí, kteří bojovali proti totalitnímu režimu a vlastně za naši svobodu a přitom živoří s naprosto nedůstojnými důchody," doplnila Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Akci pořádalo Muzeum paměti XX. století. To založil pražský magistrát s cílem připomenout dobu totality a někdejší hrdiny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu