• Načítám...
>

Festival vědy 2021 přiblížil také funkci kanalizace

  • 10. září 2021,
  • 8:51,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Zajímalo vás někdy co se stane s vodou, která odteče odpadními trubkami? Nás ano. Proto jsme zajeli na Festival vědy 2021 do stánku Pražských vodovodů a kanalizací. Tam nám vše vysvětlili a dokonce ukázali.

Reklama

V rámci Festivalu vědy 2021, na Vítězném náměstí, se představil i stánek Pražských vodovodů a kanalizací. A co zde bylo k vidění? Pojďme se podívat.

Pro návštěvníky festivalu si toho společnost Pražské vodovody a kanalizace připravila opravdu mnoho.

"Je možné vidět ukázku průtoku vody v kanalizaci. Potom je tady možnost si vyzkoušet různé dětské soutěže. Jako například třídění věcí, které do kanalizace nepatří. Potom je to spotřeba pitné vody. Kolik vody je potřeba na jakoukoli lidskou činnost. Ukazujeme tady křivku odpadní vody, to co přitéká na čistírnu. Je to vidět v lahvích, které jsou naplněny tím aktuálním průtokem," popsala Lenka Charvátová, specialista-technolog odpadních vod.

No a jednou zkouškou jsem prošel i já.

"Dobrý den. Co si tady mohu vyzkoušet u vás?," zeptal se Marek Tereba, redaktor TV Praha.

"Dobrý den. Tady si můžete zkusit určit, které věci patří a nepatří do kanalizace. Co můžete splachovat do záchodu, případně co můžete pustit do dřezu a co by tam rozhodně nemělo přijít," vysvětlila Markéta Grešíková, technolog odpadních vod.

"Jasně. Takže prací prášek může být v kanalizaci, zubní pasta také, toaletní papír také, že ano. Mýdlo předpokládám také a tampony si myslím, že úplně ne," odpověděl Marek Tereba, redaktor TV Praha.

Anketa

Na závěr měli návštěvníci možnost také poznat, jak se v čističce čistí voda před návratem do řeky. 

"Máme tu model domovní čistírny odpadní vody, kde je vidět biologický proces odstraňování znečišťění z odpadních vod. Díváte se na aktivační nádrž, kde je směs bakterií, které umí odstranit rozpuštěné znečištění. Následně je potřeba bakterie oddělit v dosazovací nádrži, kde jsou velmi klidné podmínky, tak aby došlo k sedimentaci bakterií a oddělení vyčištěné odpadní vody. Vyčištěná odpadní voda poté odtéká, obvykle do řeky nebo do nějakého vodního toku," konkretizovala Lenka Charvátová, specialista-technolog odpadních vod.

Cílem akce bylo seznámit, hlavně mládež, s fungováním práce Pražských vodovodů a kanalizací. A není lepší forma, než ta interaktivní.


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu