• Načítám...
>

Pražská sluneční elektrárna dostala zelenou

  • 10. září 2021,
  • 15:33,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Zastupitelé hlavního města schválili vznik pražské sluneční elektrárny. Už v příštím roce by se na střechách budov, v hlavním městě, mohlo objevit prvních 40 fotovoltaických panelů. Elektřina, z nich vyrobená, bude nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale také zároveň levnější.

Reklama

Zastupitelé hlavního města schválili vznik pražské sluneční elektrárny. Na střechy pražských budov by tak v budoucnu mohly být umístěny fotovoltaické panely. Elektřina, z nich vyrobená, bude nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale také zároveň levnější.

"V příštím roce chceme, již tedy první, pilotní projekt instalace čtyřiceti prvních, fotovoltaických elektráren na střechy, především, školských zařízení. Jsou to vybrané střední školy, a zároveň tam máme jednu instalaci na pavilonu v botanické, a jednu také v zoologické zahradě. Takže chceme pro Pražany prostě levnou a ekologickou energii," uvedl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Chod elektrárny bude mít na starosti nová příspěvková organizace Pražské společenství obnovitelné energie. Její zřízení ale kritizovali opoziční zastupitelé.

"Já si myslím, že nebylo vůbec důvodu zřizovat novou příspěvkovou organizaci, která bude zase jenom a jenom sosat peníze z rozpočtu hlavního města Prahy. Tuto činnost, kterou má dělat tato příspěvková organizace, může dělat Pražská plynárenská, která má všechna možná povolení, je v komunikaci s ERÚ. Má vlastně zkušenosti v tomto odvětví," konstatovala Alexandra Udženija, zastupitelka hl. m. Prahy.

"Já si myslím, že ten záměr je samozřejmě chválihodný, protože budování komunitních zdrojů alternativní energie, decentralizované, je naprosto namístě. Ale musí dodržovat legislativní předpisy a zákony a musí být postaveno na nějakém rozumném financování. Legislativa, kterou se ohání pan Hlubuček, neexistuje v České republice. To je jen směrnice Evropské unie, která nebyla přepsána do českých zákonů. To znamená, tady se pohybujeme legislativně na minovém poli," upozornil Ivan Pilný, zastupitel hl. m. Prahy.

Slova zastupitelů, ale náměstek primátora, Petr Hlubuček vyvrací. Podle jeho slov se jedná o klasický opoziční boj.

"My samozřejmě tuto věc máme domyšlenu. Ta příspěvková organizace dostane licenci na nákup a prodej elektrické energie. A ano, národní legislativa nám do jisté míry stále chybí, ale existuje evropská legislativa a o tu se určitě je možné opřít. Ona bude na přelomu, řekněme roku 2021, 2022, určitě aplikována a zohledněna i v té legislativě české," vysvětlil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Do roku 2030 se počítá s umístěním fotovoltaických panelů na více než 20000 střechách městských budov v hlavním městě. Jedná se například o budovy škol, školek nebo úřadů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu