• Načítám...
>

Muzeum mučících nástrojů nabízí mrazivý zážitek

  • 21. září 2021,
  • 13:40,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Středověk byl v mnoha směrech velice krutou dobou. To dokazují i vystavené předměty v Muzeu mučících nástrojů. Muzeum čítá okolo 300 exponátů, které veřejnosti nabídnou pohled na nejznámější mučící techniky.

Reklama

Muzeum mučících nástrojů v Praze 1 zve návštěvníky na poněkud bolestivou podívanou. Na ploše 400 m² je vystaveno okolo 300 exponátů, popisujících mučící techniky v období středověku.  

"Tady je v podstatě všechno. Od toho nejlehčího mučení za krádeže, a tak dále. Tak jsou tady různé palečnice, to znamená, že jim drtili palce. Španělská bota, to je kovová bota, ve které jsou bodliny. Pak jsou tady meče katovské, které používali kati," nastínil Zdeněk Kočík, majitel Muzea mučících nástrojů.

Mezi exponáty se nachází, mimo jiné, i železná panna plná ostrých hrotů, do které byly zavírány nevěrné manželky. K dispozici jsou pro veřejnost, kromě samotných nástrojů, taktéž písemné dokumenty, popisující konkrétní mučící techniky. Atmosféru dotváří i voskové figuríny. 

"Tady máme takovou mučící celu, kde byl i zapisovatel, jak je tady názorně vidět a kat, který prováděl útrpné právo. Tady tomu nástroji se říká skřipec, kde byli mučeni za hrdelní zločiny. Pomocí kladky se natahoval, až vlastně mu popraskaly všechny vnitřnosti a kosti," popsal Zdeněk Kočík, majitel Muzea mučících nástrojů.

Muzeum se nachází v autentických prostorách románských a gotických sklepů, kterým na tajemnosti přidávají i zvukové efekty. Mučící nástroje působí děsivě už na pohled, což za středověku mnohdy práci usnadňovalo.

"Už jenom když do těch mučíren přivedli toho odsouzence nebo ho zatkli, tak se většinou přiznával, ještě než ho začali mučit," konstatoval Zdeněk Kočík, majitel Muzea mučících nástrojů.

Muzeum funguje již 22 let a návštěvníkům nabízí mrazivý pohled do historie. Jednoznačně se ale jedná o velkolepý zážitek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu