• Načítám...
>

V Praze je unikátní výstava moderní architektury

  • 24. září 2021,
  • 10:25,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

V Jízdárně Pražského hradu probíhá nerozsáhlejší výstava moderní architektury v českých zemích za posledních 20 let. Nese název Česká architektura od secese k dnešku a představuje více než 500 nejvýznamnějších, architektonických děl a téměř 300 architektů působících na našem území od konce 19. století do současnosti. Výstava potrvá do konce října.

Reklama

Jak se vyvíjela či měnila česká architektura za posledních více než sto let, přibližuje aktuální velkolepá výstava v Jízdárně Pražského hradu. Výstava, jejímž organizátorem je festival Architecture Week Praha, nese název Česká architektura od secese k dnešku. Koná se na počest 150. výročí narození architekta Jana Kotěry, který je považován za vůdčí osobnost moderní české architektury. 

"Výstava představuje přehled české architektury, přibližně od roku 1900, tedy o doby, kdy na půdu Prahy vstoupil Jan Kotěra, až do dnešní doby. Čili je to rozptyl asi sto dvaceti let, čili poměrně náročná věc dát dohromady několik set staveb, asi sto sedmdesát modelů," upozornil Vladimír Šlapeta, kurátor výstavy.

Na ploše přes 2000 metrů čtverečních se představuje téměř tři sta architektů. Výstava je jakýmsi symbolickým průvodem těch, kteří následovali právě Jana Kotěru. Za všechny jmenujme významné tvůrce moderní architektury, jakými jsou například Josef Gočár, Antonín Engel, Josef Fuchs či Ladislav Žák. Na přípravě výstavy se podílelo 20 kurátorů ze všech krajů České republiky a je členěna do 5 oddílů. Doplňuje ji audiovizuální prezentace.

"Je tady zastoupeno asi pět set staveb. Nejméně pět set staveb, které nejsou vybírány pouze z hlediska hlavního města, ale také z hlediska regionu, což je zajímavé. Na jedné straně to zůsobuje jistou obtíž v té kvalifikaci a hodnocení těch věcí, na druhé straně to přináší některé impulsy, že si regiony všímají některých věcí, které byly opomenuty," uvedl Vladimír Šlapeta, kurátor výstavy.

Výstava je sedmou nejrozsáhlejší a nejúplnější výstavou v historii Československé respektive České republiky. Jedna z expozic třeba představuje aktivitu našich architektů po sametové revoluci.

"A je to brněnská plynárna. Dílo ateliéru Arch Plus v čele s architektem Petrem Uhlířem, který je jedním z hlavních představitelů, řekněme high-tech hnutí, to znamená vysoké technologie, která vycházela z příkladu anglické architektury šedesátých let. Především reprezentované Normanem Fosterem," vysvětlil Vladimír Šlapeta, kurátor výstavy.

Přestože se jedná o výstavu českých architektonických počinů, v mnoha případech za nimi stojí právě zahraniční autoři. Příkladem je brněnská funkcionalistická vila Tugendhat nebo pražská Müllerova vila od světoznámého rakouského architekta Adolfa Loose. Modely obou jsou zde k vidění. A nejen tyto, organizátoři a kurátoři toho pro vás připravili mnohem více.  Tak neváhejte a zavítejte na jedinečnou výstavu, tentokrát do Jízdárny Pražského hradu. Otevřena je pro vás až do konce října. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu