• Načítám...
>

Praha vypsala soutěž na zhotovitele Dvoreckého mostu

  • 18. října 2021,
  • 14:33,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Hlavní město vypsalo zakázku na zhotovitele Dvoreckého mostu. Most spojí Smíchov se zastávkou Dvorce a bude určen pro MHD, chodce a cyklisty. Celková cena výstavby činí více než 970 miliónů korun. Projít či projet bychom se po něm mohli nejpozději v roce 2025.

Reklama

Tak tohle hlášení již za pár let uslyšíte v tramvajové lince číslo 20. Ta by měla, podle dlouhodobých plánů rozvoje Pražské integrované dopravy,  jezdit po Dvoreckém mostě a spojit právě zastávky Lihovar a Dvorce. Kromě tramvají tam budou projíždět také autobusy a prostor dostanou též chodci či cyklisté. 

"Byla vypsána soutěž na zhotovitele Dvoreckého mostu. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších infrastrukturních staveb, která se nám podařila dotáhnout pomalu k realizaci," uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora.

Celkově by most měl vyjít na 972 miliónů korun a stavba by měla začít nejpozději v létě příštího roku. Samotná stavba bude trvat dva až tři roky. 

"Nevypisujeme soutěže pouze na cenu, ale hodnotíme i další kritéria. Mezi nimi například, u Dvoreckého mostu, délka zhotovení, což znamená, kdo nabídne kratší dobu zhotovení, ten má v soutěži výhodu, a ten kdo nabídne delší záruku, ten má taktéž výhodu," konkretizoval  Adam Scheinherr, náměstek primátora.

Most bude unikátní nejen svým kubisticko- brutalistním vzhledem, ale také tím, že přes tuto stavbu městská hromadná doprava přejede bez zdržení. A navíc ve smíchovské části napojení se nebude muset kopat do stávající tramvajové trati. 

"V oblasti lihovaru probíhala rekonstrukce ulice Nádražní, kdy se již připravily i tramvajové výhybky, celý tramvajový trojúhelník pro napojení na budoucí Dvorecký most. A z druhé strany, v Podolí, tam bude pouze několikatýdenní výluka tramvajové trati pro napojení," dodal Adam Scheinherr, náměstek primátora.

Při plánování se navíc myslelo i na prostor pod mostem, kde by namísto nevzhledných, často až děsivých zákoutí, měla vzniknout kavárna a další prostory pro volnočasové a kulturní vyžití. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu