• Načítám...
>

Pražské osvětlení nově ovládá jediný dispečink

  • 5. listopadu 2021,
  • 12:43,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Technologie hlavního města Prahy od listopadu nově samostatně spíná veřejné osvětlení. Díky dovybavení 1 583 zapínacích míst napříč Prahou nyní může přímo z dispečerského pracoviště v Praze Holešovicích dálkově monitorovat stav veřejného osvětlení i vzdáleně spínat jednotlivé okruhy.

Reklama

Všech sto třicet šest tisíc lamp pražského veřejného osvětlení má od listopadu nově pod kontrolou městská společnost Technologie hlavního města Prahy. Spíná je samostatně z tohoto dispečinku v pražských Holešovicích pomyslným zmáčknutím červeného tlačítka. V historii Prahy je to poprvé. 

"My jsme doplnili do všech 1550 ovládacích rozvaděčů malý mikropočítač, který je prostřednictvím mobilní sítě ve spojení s hlavními servery, které obsahují ten ovládací software, to je právě to pomyslné virtuální červené tlačítko pražského osvětlení a poprvé tudíž vidíme přímo do jednotlivých rozvaděčů na všechny elektrické veličiny a na jejich provozní stav. V tom je ten systém jednoduchý a elegantní, ale jedná se opravdu o poměrně rozsáhlou technologii. My jsme ji do provozu nasazovali skoro dva roky," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologie hlavního města Prahy.

Chytrá technologie spíná automaticky podle takzvaného astronomického kalendáře. Přesto je potřeba, aby na dispečinku byli k dispozici v noci minimálně tři pracovníci, ve dne jich je tu asi deset. Důvodem přechodu na nový systém bylo zajistit efektivnější a rychlejší kontrolu i správu osvětlení, jeho lepší stabilitu, bezpečnost a snížení nesvítivosti.

"Všech 136 tisíc pražských lamp se rozsvítí během deseti minut, my začínáme rozsvěcovat od centra města směrem k jeho okrajům," řekl Tomáš Jílek. 

"Protože doposud se spínalo ručně, to znamená, že když jste chtěli někde sepnout nějakou větev, tak se to muselo naplánovat, ono se to v daný čas zapnulo samo. Dnes to máme všechno řízené z dispečinku, z jednoho centrálního místa, klikneme si na počítači na tu konkrétní větev a můžeme to rozsvítit třeba o hodinu dříve nebo později, když se bude dělat nějaká oprava nebo se bude potřebovat např. při krizové situaci," řekl Jan Chabr, radní hlavního města Prahy. 

Právě magistrát investoval do systému čtyřicet milionů korun. Díky nové technologii bude mimo jiné možné lépe sledovat a měřit spotřebovanou elektrickou energii. Napomoci to má v budoucnu snížení její ceny a jejího množství. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu