• Načítám...
>

Tučňáky Humboldtovy chová pražská zoo již 60 let

  • 8. listopadu 2021,
  • 17:32,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Rovných 60 let chová pražská Zoo tučňáky Humboldtovy. Návštěvníci zahrady je mohou vidět v pavilonu, který byl otevřen v roce 2004. Právě tady probíhá každý víkend také oblíbené komentované krmení.

Reklama

Již od 60. let minulého století chová pražská Zoo tučňáky Humboldtovy. Za tu dobu zde vyrostlo přes 110 mláďat.

"V současné době tady máme 28 jedinců, třináct samců, čtrnáct samic a ještě tady máme tři mláďata, u kterých nemáme určené pohlaví, protože se u tučňáků pohlaví nedá poznat na první pohled, dá se poznat jen rozborem DNA a to buď z odebrané krve a nebo z vytrženého peří" řekl Jakub Mezei, vrchní chovatel tučňáků. 

Na rozdíl od jiných tučňáků žije tento druh daleko od polárního kruhu, dokonce i poblíž rovníku. Ovšem pouze v oblastech, kde teče studený Humboldtův proud. V pražské Zoo je uvidíte v pavilonu, který i s výběhem prošel rozsáhlou rekonstrukcí po povodních v roce 2002. Znovu byl otevřen v květnu 2004.

"Tučňáci jsou specifičtí ptáci v tom, že potřebují mít expozici s velkým bazénem, kde mohou plavat a návštěvníci je mohou pozorovat přes prosklenou stěnu. Samozřejmě je musíme krmit mořskými rybami, takže ty ryby sem musíme dovážet, není to levná záležitost. Krmíme je třikrát nebo čtyřikrát denně, podle ročního období a všechny je krmíme z ruky. To z toho důvodu, že si je můžeme zblízka prohlédnout, zkontrolovat jejich zdravotní stav a případně také jim můžeme dát léky nebo vitamíny ukryté v rybách," řekl Jakub Mezei. 

Lákavou podívanou pro návštěvníky je komentované krmení tučňáků, které v pražské Zoo probíhá vždy o víkendech.

"Vždy v 11 hodin, kdy návštěvníci mohou přijít sem k nám k expozici tučňáků a mohou je vidět v plné aktivitě, to znamená, že je mohou vidět plavat ve vodě, samozřejmě je mohou vidět během toho krmení a mohou se nás kdykoli zeptat na jakýkoli dotaz," řekl Jakub Mezei. 

Tučňáci Humboldtovi návštěvníky zahrady ohromí také svými plaveckými dovednostmi i roztomilým pochodováním ve venkovním výběhu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu