• Načítám...
>

Národní galerie vystavuje falza známých děl

  • 2. prosince 2021,
  • 16:42,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Jak rozeznáme originály od padělků? Napodobeniny významných děl vznikají dodnes a jsou hrozbou jak pro muzejní a galerijní instituce, tak pro soukromé sběratele. Výstava Falza? Falza! ve Šternberském paláci na Hradčanském náměstí představuje napodobeniny středověkých obrazů, soch i kreseb.

Reklama

Originál, falsa nebo kopie? Otázka, nad kterou dumají návštěvníci výstavy Falza? Falza! Ta vznikla právě za účelem porovnat falzy vzniklé ve stylu holandských mistrů 17. století i padělky obrazů známých českých malířů 19. a 20. století. Zjistit, které dílo je originální dá ale občas pěkně zabrat. 

"Musím říci, že někdy je to složité, přijít na to, že dílo je padělkem, někdy zjistíme, že třeba dílo není autentické, není dobové, ale nedá se přesto říci, že je to padělek, protože taková imitace třeba není zdaleka tak hodnotná, jako je originál, ale vznikla za jiným účelem. Vznikla, protože to dílo chtěl mít třeba někdo někde vystaveno, ale zkrátka tam nebyl ten kriminální podtext. Kdežto padělek, to bylo dílo nebo je to dílo, které si klade za cíl někoho podvést," řekla Olga Kotková, kurátorka Sbírky starého umění.

Ve Šternberském paláci je vystaveno 100 děl a 2/3 z toho tvoří právě padělky a imitace. 

"My jsme vybírali právě takové dvojice, které jsou nejvíce názorné a zde máme Rubensův autentický portrét a k tomu shodou okolností se v našich sbírkách nachází i kopie. Oba dva ty obrazy pochází se sbírky Nosticů, takže patrně za vznikem té kopie byli také Nosticové, ovšem proč se rozhodli si udělat kopii obrazu ze svých sbírek, nevíme," řekla Olga Kotková, kurátorka Sbírky starého umění.

Součástí výstavy je také laboratoř, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet falzum rozeznat. 

"Je to těžké a musím říci, že pro mě jsou třeba některé padělky takové triviální. Poznáte to na první pohled i netrénovaným okem, zkrátka to dílo vypadá tak neuměle, ale potom jsou také padělky velmi dobře řemeslně provedené a tam musím říci, že to odborník nepozná, nepoznám to samozřejmě ani já, zde už si musíte vzít na pomoc další obory, vzít si na pomoc restaurátory," řekla Olga Kotková, kurátorka Sbírky starého umění.

Výstavu můžete navštívit až do prvního května 2022. V průběhu doby se představí taktéž přednášky, které povedou renomovaní odborníci napříč obory i kriminalisté.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu