• Načítám...
>

Turisté si za pobyt v Praze pravděpodobně připlatí

  • 7. prosince 2021,
  • 15:01,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Rada hl. m. Prahy schválila navýšení sazby místního poplatku z pobytu. Ta by nově mohla činit 50 korun. Praha by se tak připojila k dalším českým městům, která k tomuto kroku již přistoupila.

Reklama

Praha chce návštěvníkům hlavního města zvýšit sazbu místního poplatku z pobytu. Změnu vyhlášky odsouhlasili radní na svém zasedání.

"Jedná se tedy o návrh zvýšení poplatku, který v současné době dosahuje výše 21 korun a my navrhujeme zvýšit na zákonné maximum 50 korun za noc s tím, že jde o poplatek, který hradí návštěvníci Prahy, nikoliv tedy Pražané samotní," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Kvůli avizované změně vyhlášky uzavřelo hlavní město memorandum s Asociací hotelů a restaurací, která navýšení sazby poplatku podpořila. Praha se tak hodlá připojit k celé řadě českých měst, která k tomuto kroku již přistoupila. Patří mezi ně například Český Krumlov či Františkovy lázně. Radní mají jasnou představu, jak Praha s nově nabytými příjmy naloží.

"Polovinu z prostředků, které z navýšeného poplatku vybereme, což jsme slíbili v tom memorandu, které jsme uzavřeli s Asociací hotelů a restaurací, jsme připraveni a budeme vracet zpět do turismu, tedy primárně do propagace hlavního města Prahy v zahraničí, ale nejen v zahraničí a na podporu akcí, veletrhů, výstav, kulturních akcí, které mají potenciál přilákat do Prahy turisty, na které chceme v příštích letech cílit," řekl Pavel Vyhnánek.

Praha patří z hlediska sazby místního poplatku z pobytu mezi nejlevnější hlavní města v Evropě. Navýšení sazby poplatku bude dále schvalováno na prosincovém Zastupitelstvu hl. m. Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu