• Načítám...
>

PVK varují, že tuk do kanalizace rozhodně nepatří

  • 18. prosince 2021,
  • 13:12,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

K Vánocům neodmyslitelně patří i smažený kapr nebo řízky. Pražské vodovody a kanalizace proto opět upozorňují na správný postup, jak se zbavit zbytků tuku. Do kanalizace totiž rozhodně nepatří.

Reklama

K Vánocům neodmyslitelně patří i smažený kapr a řízky. Pražské vodovody a kanalizace proto milovníky smaženého jídla upozorňují, že tuk do kanalizace rozhodně nepatří. V potrubí by totiž mohl napáchat značné škody. 

"Když se dostane do té kanalizace nebo do přípojky, tak tam ten tuk ztuhne a změní se průtočnost té přípojky, případně se může úplně ucpat," řekl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK.

Zbavit se zbytků tuku můžeme relativně jednoduše.

"Pokud máte nějaké větší množství, tak vylít do PET lahve, tu pak odnést do sběrného dvora nebo do speciálních hnědých popelnic, které jsou rozmístěné v některých městských částech a pokud máte malé množství, tak jen stačí vytřít ubrouskem a ten můžete hodit do směsného odpadu," řekl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK.

Kromě tuku do kanalizace nepatří i další druhy odpadu. Mimo jiné se tam rozhodně nemá dostat biologický odpad, hygienické potřeby či chemikálie a léky. Ohrožují totiž samotné fungování kanalizačního systému a čistíren odpadních vod. Zatímco odpad z kuchyňských drtičů kanalizaci ucpává, mimo jiné plastové části z hygienických potřeb mohou dokonce zcela zničit čerpadla v čerpacích stanicích odpadních vod. 

"Do kanalizace patří pouze voda, kterou použijete na své umývání, na umývání nádobí, nic dalšího tam nepatří," řekl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK.

Varování pochopitelně platí nejen o Vánocích, ale po celý rok. Na pražskou stokovou síť je napojeno 1,3 miliónů obyvatel. Její délka včetně přípojek činí 4 737 kilometrů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu