• Načítám...
>

Zoo Praha se pyšní mládětem gibona stříbrného

  • 23. prosince 2021,
  • 11:52,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V pořadí třetí mládě Gibona stříbrného se narodilo před několika týdny v pražské Zoo. Tento druh se řadí k nejohroženějším primátům na světě. V přírodě přežívá méně než 2500 dospělých jedinců. I proto je narození mláděte v pražské Zoo velkou událostí.

Reklama

Pražská Zoo se může pochlubit novým přírůstkem Gibona stříbrného. Jedná se už o třetí mládě tohoto druhu narozené v Praze.

"Je to tedy třetí mládě, které se narodilo 20. listopadu. Jeho pohlaví zatím neznáme, protože to určení je velmi obtížné. Přecházela mu dvě mláďata, v roce 2015 to byl sameček Silver Arrow, ten už se odstěhoval a zůstává tu zatím druhé z mláďat a to je tedy samička, což nedávno potvrdila i analýza DNA. Skutečně to určení pohlaví u Gibonů je velice složité, takže i v případě toho posledního mláděte to nějakou dobu potrvá, než to zjistíme. Musím říci, že jméno je už vybrané," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Giboni stříbrní se řadí k nejohroženějším primátům na světě. V přírodě přežívá méně než 2500 dospělých jedinců. I proto je narození mláděte v pražské Zoo velkou událostí.

"O mládě se teď samozřejmě stará matka, bude se o něj starat ještě zhruba 2 roky. I potom zůstane v té rodině, bude se dívat na svého dalšího sourozence. A o Gibony se samozřejmě musí starat chovatel, takže je to péče jako o kteréhokoliv jiného primáta," řekl Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Ve volné přírodě žijí Giboni stříbrní v korunách stromů, kde se pohybují v závěsu za dlouhé a silné paže. Jediným zhoupnutím dovedou překonat vzdálenost až 8 metrů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu