• Načítám...
>

Výstava Buddha zblízka nabízí ojedinělou podívanou

  • 23. ledna 2022,
  • 20:53,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Kdo byl Buddha a co přináší jeho učení? Jakými cestami se šířil buddhismus z Indického subkontinentu do jihovýchodní Asie, Číny, Tibetu, Japonska a dalších oblastí? Nejen na to, nám odpoví výstava Buddha zblízka, pořádaná Národní galerií Praha.

Reklama

Poprvé v historii se můžeme vydat podívat na výstavu, která souhrně vypravuje o historii buddhistického umění. Představuje exponáty z druhého až dvacátého století, a to nejen z Národní galerie Praha, ale také z Muzea Rietberg v Zurichu. To právě s Národní galerií Praha na vzniku výstavy spolupracovalo. 

"Výstava je rozdělena tematicky. Vypravuje o Buddhovi a jeho učení, jak se šířilo napříč asijskými kulturami. Vypráví tento příběh právě prostřednictvím výtvarného umění. Seznámíme se tady s různými školami. Mahájánové, théravádové větve i vadžrajány. Takže je to opravdu celistvý pohled na buddhismus," nastínila Markéta Hánová, ředitelka Sbírky asijského umění.

Kromě toho budou moci návštěvníci pocítit také vlivy buddhismu na české umění přelomu 19. a 20. století. 

"K výstavě byl také vytvořen dokumentární film s názvem Souhvězdí Buddhy, který představuje nejdůležitejší nebo nejvýznamnější buddhistické školy," upozornila Markéta Hánová, ředitelka Sbírky asijského umění.

Vaší pozornosti by neměly uniknout ani Gandhárovy sochy pocházející z 2.-4. století. 

"Na výstavě také poprvé představujeme japonský horizontální svitek s Buddhovou legendou, který vypravuje příběh, který pochází tedy původně z Indie. Později je to svitek z přelomu seddmnáctého až osmnáctého století. Poprvé ho zde představujeme v celé jeho délce patnácti metrů. Takže divák se může seznámit s legendou Buddhova života ve dvaceti čtyřech scénách," popsala Markéta Hánová, ředitelka Sbírky asijského umění.

Součástí výstavy jsou i relikviáře. Třeba tato soška Táry pocházející z Tibetu.

"Uvnitř těchto posvátných sošek, předmětů, mohly být reklivie Buddhovy nebo další předměty, což nám poskytuje tento vnitřní pohled. Právě tyto fotografie, které byly pořízeny technikou neutronové tomografie. Je to způsob, kterým se tyto pohledy dají snímat. A vidíme například na této sošce, že obsahuje například svitek nebo váček ve tvaru srdce. Ty drobné tečky mají představovat perly," doplnila Markéta Hánová, ředitelka Sbírky asijského umění.

Součástí výstavy je relaxační koutek, kde jak píší, máme ztišit svoji mysl a celkově se zklidnit, což jde ruku v ruce s Buddhovým učením. Národní galerie zde plánuje pořádat také lekce jógy. 

Výstava bude ve Valdštejnské jízdárně otevřena až do 24. dubna. Přijít sem můžete každý den, kromě pondělí. K zakoupení jsou na místě také plakáty s motivy výstavy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu