• Načítám...
>

Slovanská epopej bude na 25 let v Praze

  • 31. ledna 2022,
  • 16:08,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Slovanská epopej Alfonse Muchy skončí v budoucnu na 25 let v paláci Savarin u Václavského náměstí. Záměr v pondělí schválili pražští radní. Dílo tak opustí prostory v Moravském Krumlově.

Reklama

Hlavní město bude moci umístit Slovanskou epopej Alfonse Muchy do paláce Savarin u Václavského náměstí na 25 let s pětiletou opcí. To vyplývá z tisku, který schválila Rada hlavního města Prahy na svém čtvrtém letošním zasedání. Tento tisk shrnuje základní podmínky dohody expozice Slovanské epopeje v Praze. Současně s tím bude ukončen spor s jedním z dědiců, Johnem Muchou. 

"Hlavní město se tím dostalo velmi blízko k ukončení soudního sporu s Johnem Muchou, který Praha vede od roku 2017 a kdy bohužel samozřejmě každý soudní spor stojí spoustu peněz a může se vléct i několik let, jak tomu bylo právě u tohoto sporu. My jsme tedy velmi rádi, že dnešním dnem jsme se dostali velmi blízko k tomu, aby se tento soudní spor ukončil," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Rada svým podpisem schválila snahu se s Johnem Muchou dohodnout. Soudní spor vede Mucha s hlavním městem kvůli vlastnictví díla. Mucha tvrdil, že se Praha vlastníkem nikdy nestala, protože nesplnila autorovu podmínku vybudovat pro plátna samostatné výstavní prostory. Soud tak v prosinci roku 2020 v boji o slavné dílo vyhověl právě Johnu Muchovi. 

"Po dnešním dnu nastane další kolo vyjednávání a to už o konkrétních podmínkách, jak tedy o narovnání sporu s panem Johnem Muchou, tak ohledně nájmu v budoucím rekonstruovaném paláci Savarin a dále ta třetí smlouva, která je potřeba vyjednat, je ještě provoz stálé expozice poté, co bude Savarin dostaven," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

"Jsem přesvědčen, že ten výjimečný cyklus si zaslouží návrat do důstojných prostor v Praze, tak jak si to přál sám autor," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Součástí expozice bude také prostor pro výstavu rodinné sbírky. Sál, kde epopej bude vystavena, by podle dokumentu měl mít na šířku 23 metrů a na délku více než 60 metrů. Plátna by měla být umístěna proti sobě. Náklady na vybudování výstavních prostor město platit nebude, v Savarinu bude pouze platit nájemné. Výtěžek ze vstupného půjde ale do městské kasy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu