• Načítám...
>

Papilonia je domovem stovek exotických motýlů

  • 4. února 2022,
  • 10:56,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Co je jemnější než mávnutí křídel motýla? Mávnutí křídel stovek motýlů. Na krásnou podívanou nás zve motýlí dům Papilonia. A je rozhodně o co stát.

Reklama

Za exotickými motýly jsme vyrazili do motýlího domu Papilonia. Pozorovat tady můžeme stovky jedinců, kteří létají v těsné blízkosti návštěvníků.  

V prostoru je permanentně udržováno klima z oblastí přirozeného výskytu přítomných motýlů. Návštěvník se tedy rázem ocitá v tropické džungli.

"Je to speciálně utvořený ekosystém pro zdravý, aktivní život exotických druhů motýlů, veřejnosti přístupný. Žije tady zhruba 500 exemplářů neustále a celoročně tady lidé mohou vidět 30 druhů těch nejkrásnějších druhů planety," řekl Michael Kučera, provozovatel. 

Motýli pocházejí ze všech koutů světa. Konkrétně mimo jiné z Jižní Ameriky, Asie a dokonce i z Austrálie. Návštěvníci tak mohou vidět skutečně unikáty.

"Králem je Morpho peleides, což je modrý motýl, který během letu mění odstíny té modré barvy, má rozpětí křídel až 20 centimetrů. Morphu máme celoročně, stejně tak máme Caligo, což je také veliký motýl, rozpětí křídel má asi 17 centimetrů, ten se vyznačuje úžasnou kresbou na křídlech. Imituje oko sovy, protože sov se bojí predátoři, takže je to taková krásná adaptace," řekl Michael Kučera. 

Jelikož se motýli pohybují v bezprostřední blízkosti návštěvníků, je třeba dbát zvýšené opatrnosti.

"Nejsou tady žádné bariéry mezi motýly a hosty, takže je nutná opatrnost a ohleduplnost. Když na vás motýl přistane, neplácat ho, nesnažit se ho odehnat, nic vám neudělá, za chvíli odletí zase pryč. Jinak tady lidi mají úplnou volnost, akorát v té interakci mezi motýlem a hostem je šéf motýl. On si vybere, jestli kolem vás jen proletí, přistane na vás nebo bude jen odpočívat. To je asi základní pravidlo, nedotýkat se těch motýlů aktivně, oni si vás najdou sami, když se jim budete líbit," řekl Michael Kučera. 

Pří procházce prostorem mohou návštěvníci obdivovat motýlí paletu pestrých barev. Nahlédnout ale můžou i do samotné líhně.

"Líhne se nám tady zhruba 50 - 70 motýlů denně, takže při troše štěstí lidé mohou vidět ten neuvěřitelný proces toho líhnutí a vůbec, co se v té kukle děje a tak dále," řekl Michael Kučera. 

Motýli nejsou přítomností lidí nikterak stresováni. Právě naopak jsou mnohdy velmi zvědaví a návštěvníky rádi prozkoumají. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu