• Načítám...
>

Hasiči v Dubči už mají své důstojné sídlo

  • 14. února 2022,
  • 8:47,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Po více jak sto čtyřiceti letech se dobrovolní hasiči z Dubče dočkali vlastního stabilního zázemí. Dosáhli toho jak s pomocí své městské části, tak i Magistrátu hlavního města Prahy.

Reklama

Už za císaře pána žádali dobrovolní hasiči z Dubče o svůj vlastní příbytek. Jejich prosby ale vycházely vniveč i za První republiky, obou totalit i dlouhá léta po Listopadové revoluci. Až se konečně letos dočkali.

"Potřebovali jsme jí moc. Hasiči jsou v Dubči už více než 143 let a za celou dobu jsme byli v provizorních prostorách, takže jsme rádi, že konečně máme své vlastní sídlo," řekl Karel Polák, starosta SDH Dubeč.

"Toto je vytoužená věc. Od doby vzniku Sbor dobrovolných hasičů Dubeč nikdy neměl pevnou základnu, všechno to byla nějaká provizória, pronájmy, podnájmy, různé hasičské squaty, které se dnes budou měnit na tu stabilní základnu s plnohodnotnou kolaudací a se vším tím souvisejícím," řekl Jaroslav Tošil, starosta MČ Praha - Dubeč.

"Mám z toho radost, protože dubečtí, sice za peníze magistrátu, si byli schopni tu hasičskou zbrojnici postavit sami, podle toho našeho projektu," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"My jsme poskytli jednak projekt na tuto hasičskou stanici a také peníze, zhruba 40 milionů korun, na to, aby tato stavba mohla vzniknout v režii místní radnice, která to zvládla, myslím si, výborně a díky tomu tato stavba bude sloužit dubečskému hasičskému sboru a myslím si, že si to za ty roky rozhodně zaslouží," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Pražský Magistrát plánuje i další stavby hasičských zbrojnic. Dobrovolní hasiči totiž hrají v bezpečnosti na území hlavního města podstatnou roli.

"Je potřeba říci, že kromě hasičského záchranného sboru, který spadá pod Ministerstvo vnitra, tak v Praze máme 36 zásahových jednotek sboru dobrovolných hasičů, které mají nejen své jednotky, ale také samozřejmě své zázemí a právě hasičské zbrojnice a město je trvale podporuje. Nesmíme zapomenout, že hasiči jsou zde vždy v okamžiku, kdy my z toho místa prcháme, tak hasiči do toho místa utíkají, aby nám pomohli, aby nás zachránili, aby zachránili naše zdraví, život a také majetek," řekl Petr Hlubuček. 

"Ta role dobrovolných hasičů, zejména v těch okrajových částech Prahy, je naprosto nezastupitelná. Hasiči pomáhali při covidu, pomáhají nám i při stavbě těch mobilních hrazení protipovodňové ochrany, ostatně v Dubči skladujeme i převážnou většinu toho materiálu, který se při povodních používá na stavbu těch mobilních hrazení," řekl Zdeněk Hřib.

"Na to se nám sem jezdí dívat celý svět, protože si myslím, že tu protipovodňovou ochranu jsme uvedli v dokonalost především proto, že ty povodně, které v roce 2002 přišly do Prahy a vytopily nám metro, nám ukázaly, jak voda dokáže Praze uškodit," řekl Petr Hlubuček.  

Při stavbě hasičské zbrojnice v Dubči její tvůrci mysleli právě i na případ takových nouzových situací, jako byly povodně. Proto je tato stavba konstruovaná i jako případné evakuační středisko pro sto padesát osob.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu