• Načítám...
>

Radní podpořili směny majetku Prahy se státem

  • 22. března 2022,
  • 14:31,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Praha plánuje dvě velké směny majetku se státem v celkové hodnotě 2,2 miliardy korun. Město státu přenechá mimo jiné většinu areálu Fakultní nemocnice Na Bulovce či Faustův dům. Získá naopak například prázdné Kasárny v Karlíně, areál na Bohdalci vhodný k výstavbě městských bytů nebo zámek Veleslavín.

Reklama

Praha plánuje uzavřít dvě velké směny majetku se státem. Na svém zasedání o tom rozhodli pražští radní. O směnách pozemků vyjednává vedení magistrátu už několik let. 

"V podstatě dlouhou dobu byly směny mezi státem a hlavním městem Prahou zablokovány právě otázkou výstavbxy vládního městečka v Letňanech, s nástupem nové vlády se ale tato jednání odblokovala a my jsme navázali na historické ujednání a zafixovali jsme záměr, co se státem budeme směňovat, tam se budou lišit pouze právní detaily ve smlouvách. Zafixovali jsme i cenu znaleckých posudků," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

V rámci první směny, s hodnotou majetku přibližně 1,8 miliardy korun, město státu přenechá většinu areálu Fakultní nemocnice Na Bulovce.

"Ta by měla celá připadnout státu, aby do ní mohl efektivně investovat. Dnes je nemocnice Na Bulovce rozdělena, zhruba 50 % patří státu a 50 % patří městu. Tímto by to mělo celé přejít na stát a hlavní město Praha by mělo získat velký areál na výstavbu bytových domů na Bohdalci, dále bychom měli získat karlínské Kasárny, objekt v Hybernské ulici a potom několik pozemků u škol a pozemků, které jsou vhodné ke stavbě škol," řekl Jan Chabr.  

Druhá směna má hodnotu asi 400 milionů korun a stát od města získá kromě pozemků v Nemocnici Na Homolce i Faustův dům.

"Kde je dnes výrobna léků Všeobecné fakultní nemocnice, ta potřebuje rozsáhlou rekonstrukci a stavební úpravy objektu, takže je vhodné, aby konal ten, kdo tam tu výrobnu léků provozuje a hlavní město Praha by na oplátku mělo získat zámek Veleslavín, část zahrádkářské osady na Balkánu a pozemky Sokola v Riegrových sadech," řekl Jan Chabr. 

Směny majetku budou ještě schvalovat pražští zastupitelé. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu