• Načítám...
>

Dílo Karla Vaňury v Museu Kampa překvapí

  • 28. března 2022,
  • 8:49,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

V Museu Kampa je nově vystaveno dílo významného výtvarníka, malíře a skláře Karla Vaňury. Ten v šedesátých letech vytvořil unikátní malířské dílo a v následujících desetiletích pozoruhodné objekty ze skla. Přes 70 děl je nyní možné shlédnout v Konírně Musea Kampa.

Reklama

Skleněné objekty i dosud nevystavovaná malba a kresba Karla Vaňury nyní zdobí Jízdárnu Musea Kampa. 

"Karel Vaňura patří k nesmírně zajímavým autorům, kteří dokládají to, jak byla česká 60. léta opravdu pestrá a významná. Vůbec poprvé zde představujeme jeho malířskou tvorbu, hlavně ze 60. let, za kterou byl velmi oceňován, za kterou byl považován za jednoho z nastupujících talentů své doby, nicméně po vstupu vojsk Varšavské smlouvy, na které reagoval v celé řadě maleb a s nástupy normalizace tu malířskou tvorbu ukončil a začal se věnovat sklu," řekla Helena Musilová, kurátorka výstavy.

Právě rok 1968 je v dílech umělce velmi významným milníkem. 

"Jsou tam odhalené orgány, srdce, plíce, krvácející hlava, není to explicitní, je to samozřejmě nějaká umělecká transformace. A bohužel stejná situace se teď opakuje na Ukrajině, takže ta aktualita toho agresora, opět stejného agresora, se tady až nečekaně protnula s tím, co zažil Vaňura v roce 1968. To zpřítomnění tehdejšího nějakého zážitku, který teď známe z médií, je tady v těch obrazech velmi intenzivně ztvárněno," řekla Helena Musilová, kurátorka výstavy.

Co zřejmě každého návštěvníka zaujme je, že díla jsou ve většině případů bez názvu.

"Myslím si, že autor nepočítal s vystavením, jména mají díla, která se objevila na výstavách, což se týká některých sklářských instalací," řekla Helena Musilová, kurátorka výstavy.

"Karel Vaňura byl mimořádnou osobností československého umění 60. až 80. let a je paradox, že se na jeho tvorbu úplně zapomnělo. My teď znovu objevujeme geniálního autora. Ta výstava je první jeho výstavou od doby, co zemřel," řekl Jiří Pospíšil, politik a předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových.

Výstavu je možné navštívit v Museu Kampa až do 29. května tohoto roku. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu