• Načítám...
>

Stavba linky metra D byla zahájena, trvat má 7 let

  • 22. dubna 2022,
  • 11:31,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Pražský Dopravní podnik spolu s představiteli města zahájil stavbu první části linky metra D z Pankráce do Písnice. Jako první se začne stavět část trasy z Pankráce na Olbrachtovu. Náklady na celou trasu až do Depa Písnice budou přibližně 100 miliard korun. První cestující se na trati projedou v roce 2029.

Reklama

Po dvanácti letech příprav se pražská doprava dočkala dne D. Tedy zahájení stavby metra D. Dopravní podnik zahájil práce na stavbě od stanice Pankrác do stanice Olbrachtova. Hotová a zprovozněná by čtvrtá linka pražského metra měla být za 7 let.

Náklady na tuto část činí přibližně 14, 5 miliardy korun. Na první úsek poté naváže část stavby na Nové Dvory, poté se bude stavět směrem do centra a jako poslední vznikne úsek Libuš - Písnice.

"Takovýto okamžik se naposledy odehrál před 44 roky, kdy se 1. října 1978 v Praze zahajovala stavba metra linky B. Myslím si, že je to neuvěřitelně důležitý krok pro rozvoj celého města, nejenom jižní části města, které dlouhodobě trpí tím, že je dopravně málo obsloužené," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Linka D zamíří z Náměstí Míru přes náměstí Bratří Synků na Pankrác a odtud rozveze cestující do celkem sedmi dalších stanic. Olbrachtova, Nádraží Krč, Nemocnice Krč, Nové Dvory, Libuš, Písnice a Depo Písnice. Náklady na celou trasu budou činit necelých sto miliard korun.

"Praha ve své moderní historii nikdy nerealizovala takto finančně náročnou akci, nicméně já bych chtěl všechny ujistit, že jsme na tuto výzvu připraveni. Samozřejmě jsme připraveni vzít si úvěry, jsme ve velice pokročilém jednání s Evropskou investiční bankou," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

V první etapě vzniknou na 1 300 metrů dlouhém úseku nejen dvě stanice, ale také mezistaniční tunely, tunel pro obratové koleje a odstavný tunel, technologické tunely pro vzduchotechniku, spojka mezi stanicemi C a D a několik eskalátorových tunelů. Kvůli stavbě bude přibližně na dvanáct měsíců uzavřena stanice Pankrác pro nástup a výstup z linky C.

"Věřím, že ta omezení, která budeme během té výstavby zažívat, vyváží to, že nakonec koncem roku 2029 tady budeme mít technologicky špičkovou ekologickou investici a investici městotvornou," řekl Petr Witowski, ředitel DP hl. m. Prahy.

"Dělala se výtvarná soutěž na ty stanice, díky tomu budou vypadat hezky, protože jinak by to bylo skutečně jenom takové technicistní a kromě toho na té nové lince by skutečně měl být použit i ten nový navigační a orientační systém," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Na jih Prahy stavíme první velkokapacitní ekologickou kolejovou dopravu. To je velký den," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Metro není jen trubka, ale je to i prostor nahoře. Moc se těším na přestup v Krči z metra na nádraží, na veřejný prostor před Thomayerovou nemocnicí, novou městskou čtvrť Nové Dvory, krásné náměstí v Písnici a vyřešený prostor v Libuši," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Příprava stavby se potýkala s řadou problémů. Město se muselo dohodnout s vlastníky pozemků podél plánované trasy. Sdružení Pankrácká společnost podalo proti stavbě několik stížností, mimo jiné obvinilo magistrát ze systémové podjatosti, což ministerstvo dopravy následně zamítlo. Od stejných stěžovatelů řešilo i stížnost proti vydání stavebního povolení. Antimonopolní úřad se zabýval také stížností na tendr, ve kterém Dopravní podnik vybíral zhotovitele stavby. Také tato stížnost byla později zamítnuta.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu