• Načítám...
>

Zoo Praha jako jediná v Evropě chová čtyři druhy loríčků

  • 9. května 2022,
  • 14:20,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Evropský unikát – čtyři druhy pestrobarevných loríčků jsou nově k vidění v Zoo Praha. Nikde jinde na starém kontinentě návštěvníci tolik druhů tzv. fíkových papoušků nespatří. My vám tento unikát ukážeme v reportáži Marka Tereby.

Reklama

Pražská zoo je jedinou zoologickou v Evropě, která zároveň chová čtyři druhy loríčků. K vidění je tak zde loríček oranžovoprsý, červenohlavý, zlatouchý a rudobradý. A jak už sám název napovídá, o barevnost mezi nimi není nouze. 

"Jsou to vlastně papoušci, kteří se živí semeny, na rozdíl od loriů, ale převážně se živí fíky, jak napovídá ten druhý název - fíkoví papoušci. Fíkoví papoušci žijí výhradně na Papui-Nové Guineji a jeden druh se vyskytuje v části Austrálie. Nicméně jsou to papoušci, kteří jsou poměrně malí, ale hbití a velmi pestře barevní," řekl Antonín Vaidl, chovatel ptáků.

Loríčci červenohlaví, rudobradí a teď čerstvě i oranžovoprsí obývají venkovní voliéry na Papouščí stezce. Loríček zlatouchý, kterého navíc pražská zoo chová jako vůbec jediná v Evropě, zdobí průchozí expozici Rákosova pavilonu.

"Jsou nesmírně citliví na čistotu prostředí, na čistotu krmení a vůbec na výživové hodnoty toho krmiva, které dostávají. V přírodě se živí téměř výhradně fíky a v různém stádiu zralosti a podle toho, jak ty fíky zrají, tak podle toho se mění i nutriční hodnoty těch plodů. Samozřejmě v lidské péči je to trochu obtížné, takže jsme rádi, že seženeme čerstvé fíky, že dnes mají denně k dispozici čerstvé fíky, což jsme dřív nedokázali, nicméně fíky jsou bohaté na vitamín K, který loríčci potřebují ke svému životu a mláďata zejména k růstu," řekl Antonín Vaidl, chovatel ptáků.

Zoo v Praze chová loríčky od konce 90. let minulého století. Tradici má především chov loríčka rudobradého. Tohoto druhu se zde vylíhlo už přes třicet mláďat, poslední odchov se podařil loni. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu