• Načítám...
>

Dispečink THMP odbavil za čtyři roky sto tisíc hlášení

  • 25. května 2022,
  • 16:49,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Dispečink městské společnosti Technologie hl. m. Prahy odbavil za čtyři roky svého fungování už 100 tisíc hlášení. Nejvíce je jich stále hlášeno u veřejného osvětlení. Společnost má však dnes ve správě i další důležité pražské technologie.

Reklama

Dispečink městské společnosti Technologie hl. m. Prahy dosáhl jubilejního počtu hlášených poruch. Za 4 roky svého fungování jich odbavil celkem 100 000. 

"Na začátku to převažovalo v rámci sítě veřejného osvětlení, dnes se k tomu přidaly například světelné křižovatky a úseková měření rychlosti, i když ta Pražané příliš nereklamují, ale jsou to například veřejné a věžní hodiny, kde nám Pražané volají a na každé to volání nebo na každý podnět z našich automatických systémů zakládáme ten poruchový tiket a číslo 100 tisíc bylo určitě důvodem k oslavě," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva a generální ředitel THMP.

Prvenství v počtu nahlášených poruch si stále drží veřejné osvětlení. Dnes se městská společnost stará o téměř 137 000 stožárů. Míra poruchovosti se zde však za poslední roky značně snížila. 

"Dříve ta správa veřejného osvětlení byla ve společnosti v soukromých rukách a když jí město přebíralo, tak průměrná poruchovost a nesvítivost se pohybovala okolo pěti procent z těch 136 tisíc lamp. Co se týká současné nesvítivosti, tak tu máme dnes pod půl procentem, to znamená, že ta spolehlivost veřejného osvětlení je desetkrát vyšší, než byla před 4 lety," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Dispečink také za poslední roky prošel značnou modernizací. Poruchy dnes například v mnoha případech dokáže dispečer odhalit přímo ze svého počítače.

"V letošním roce jsme uvedli do provozu 1500 autonomních počítačů, které hlídají pražské veřejné osvětlení z těch tzv. zapínacích míst, to znamená, že poprvé z tohoto dispečinku vidíme ty podstatnější závady pražského veřejného osvětlení přímo tady na těch obrazovkách. To znamená, že více než čtvrtina těch poruchových tiketů vzniká rychleji, než nám Pražané volají a my díky tomu odstraňujeme závadu už v době, kdy lidé například teprve volají, že zaregistrovali nesvítící stožár veřejného osvětlení," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva a generální ředitel THMP.

Společnost Technologie hl. m. Prahy se ale podílí i na inovačních projektech. Patří mezi ně mimo jiné třeba výstavba solárních elektráren.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu