• Načítám...
>

Sdílená kola v Praze zůstanou součástí MHD

  • 7. června 2022,
  • 16:59,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Půlroční pilotní spolupráce Pražské integrované dopravy a poskytovatelů sdílených kol se jednoznačně osvědčila. Aktuálně se Praha dohodla se službami sdílených kol Rekola a Nextbike na další spolupráci. Město na službu vyčlenilo 48 milionů korun.

Reklama

Sdílená kola pro MHD budou i nadále provozovat společnosti Rekola a Nextbike. Majitelé dlouhodobých kuponů pro městskou hromadnou dopravu si tak budou moci i nadále kola zapůjčit zdarma na vyhrazený čas. Praha tím naváže na pilotní projekt, který probíhal od podzimu loňského roku.

"Nyní jsme vysoutěžili provozovatele, který je už stabilně na další léta a zajistí trvalý provoz. Vyhrály to dvě firmy - Rekola a Nextbike, což znamená, že jsou to současní provozovatelé, ale mají splňovat širší podmínky. Například to, že se ten provoz musí rozšířit na pokrytí 90 % stanic metra a jeho okolí," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Za půl roku pilotního provozu využilo možnost půjčit si kolo zdarma téměř 12 tisíc lidí a celkový počet výpůjček přesáhl 164 tisíc. Město aktuálně na službu vyčlenilo 48 milionů korun.

"Tyto peníze, než se vyčerpají, tak můžou být čerpány, s tím že město tomu provozovateli platí za jednotlivou jízdu toho uživatele, který má předplacený kupón v rámci PID Lítačky. Ta platba společnosti Rekola je 9, 91 korun bez DPH za jednu jízdu a 12, 16 korun bez DPH pro Nextbike," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Sdílená kola si zájemci půjčují hlavně v uzlových bodech městské hromadné dopravy. Konkrétně se jedná mimo jiné o Holešovice, Dejvice nebo třeba Karlín.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu