• Načítám...
>

Radní změnili stanovy Dopravního podniku hl. m. Prahy

  • 29. června 2022,
  • 13:40,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Pražští radní současně schválili změnu stanov Dopravního podniku s cílem posílit jeho transparentnost. Nově bude muset právě městská rada schvalovat majetkové transakce DPP nad padesát milionů korun namísto dosavadních zhruba šesti miliard.

Reklama

Pražští radní změnili stanovy Dopravního podniku. Představenstvo bude nově Radě hlavního města Prahy dávat schvalovat majetkové transakce nad padesát milionů korun. Tím se podstatně snižuje limit, který byl doposud 6 miliard korun, kdy nebyl souhlas valné hromady nutný.

"Já jsem dlouho navrhovala a v podstatě jsem o tom jednala dva roky s kolegy, aby se změnily stanovy Dopravního podniku. Zjistila jsem totiž, že řada důležitých materiálů vůbec nejde na radu města z toho důvodu, že to stanovy neukládají představenstvu, ani dozorčí radě. A to i když se třeba jedná o rozsáhlé transakce, ať už závazkové, výběrová řízení třeba za miliardy nebo převody pozemků nebo plány na převody pozemků velkého rozsahu," řekla Hana Kordová Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Cílem je posílit transparentnost hospodaření DPP a také zajistit důslednou kontrolu ze strany hlavního města ve vztahu ke schvalování důležitých majetkových a závazkových transakcí.

"Stejně tak byla zavedena u zakázek informační povinnost, že tedy představenstvo musí ty materiály předkládat na radu města akcionáři. My jako akcionáři jsme povinni - nebo město je akcionář a my za město jsme povinni tu městskou firmu kontrolovat, protože jde o peníze Pražanů," řekla Hana Kordová Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Náměstek primátora Adam Scheinherr k tématu dodal, že v posledních třech a půl letech Dopravní podnik prodal nemovitosti nad nový limit pouze jednou, a to hlavnímu městu. Změna stanov začne platit v blízké době po zapsání nové verze do obchodního rejstříku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu