• Načítám...
>

Praha předala seniorům výrobky z vánočního stromu

  • 29. června 2022,
  • 8:32,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Hlavní město předalo domovům pro seniory hmyzí hotel a knihobudky vyrobené z vánočního stromu. Nové výrobky budou sloužit primárně Domovu pro seniory Háje a Domovu pro seniory Chodov.

Reklama

Dva pražské domovy pro seniory se mohou nově těšit z krásných výrobků ze dřeva vánočního stromu, který zdobil Staroměstské náměstí na přelomu loňského a letošního roku. Z 22 metrů vysokého smrku vznikly celkem dvě knihobudky a jeden hmyzí hotel. 

"Letos je to podruhé, takže se z toho stává taková hezká tradice, že žáci ze Střední odborné školy Jarov obor truhlář přetvoří ten vánoční strom, který zdobí Staroměstské náměstí, na nějaký funkční kus nábytku. Letos do Domova seniorů Háje a Chodov dáváme dvě knihobudky a jeden hmyzí hotel," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Ten projekt jako takový mě v dnešní době po tom všem, co jsme prožili v minulých obdobích, nadchl, protože je to možná kapka v moři, ale přispěje k dobré náladě a třeba ke zlepšení všedního dne toho dotyčného," řekla Dagmar Zavadilová, ředitelka Domova seniorů Háje.

Strom po jeho odstrojení specializovaná firma ořezala od větví. Následně jej rozřezala na čtyřmetrové kusy, ze kterých byly potom nařezány fošny. Po průmyslovém vysušení dřevo konečně putovalo do rukou studentů. 

"Je to pro nás určitá čest, že jsme dostali už dva roky po sobě příležitost zpracovávat to dřevo z vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Je to skvělé v tom, že mohou ti naši žáci vyrábět něco, co má opravdu smysl, co se používá a bude používat," řekl Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov.

"Já jsem z té práce nadšená, neboť knihobudky mají různé podoby. Jsou malé, jsou většinou v interiéru a já jsem i trošičku očekávala, že budou v interiéru a to, že jsou takto v exteriéru, jsou dostatečně vysoké, vydrží i nápor počasí, tak musím říci, že to studenti velice krásně vymysleli," řekla Eva Horáková, předsedkyně Výboru pro sociální politiku ZHMP.

Samotná výroba zabrala žákům zhruba 2 měsíce. Projektu se zúčastnili kromě truhlářů i klempíři, sklenáři a lakýrníci. 

"Není to vůbec složité, akorát používáme stroje. My jsme si připravili materiál, vyrobili jsme si na to ty palubky a ty profily a pak už se to jen pospojovalo," řekl Lukáš Červenka, student Střední odborné školy Jarov.

Knihy do nové knihobudky přinesl i samotný pražský primátor Zdeněk Hřib. Konkrétně se jednalo o knihy o hlavním městě. V tuto chvíli už knihobudky čekají na své návštěvníky a hmyzí hotel na nové obyvatele. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu